Sabotirajući obrasci ponašanja u vezi

To je stara igra, koja vam verovatno izaziva mučan osećaj u stomaku – vrlo često znate koji su sabotirajući obrasci na delu, ali ne možete da odolite. Savremen način komunikacije – slanje tekstualnih poruka preko društvenih mreža – prosto vas podstiču da radite baš ono što znate da ne treba. A često i govorite, kao da vaša usta nisu baš dobro konektovana sa mozgom.

Ovo su najčešći načini na koje se sabotirajući obrasci manifestuju, bili vi svesni toga ili ne.

Znate da ne treba da mu šaljete petu poruku u roku od sat vremena, ali svejedno to radite. Telefon mu je sigurno pri ruci, praktično, zalepljen mu je za ruku. Pa zašto onda ne odgovara? Iako znate da postoji više logičnih odgovora, i da ne bi trebalo da ga uznemiravate – odgovoriće vam kad bude mogao, video je i onu prvu poruku, kao što vidi i sve ostale – i primećujete da počinjete da tripujete, u iskušenju ste da mu pošaljete i šestu poruku.

Slušate ga kako pola sata neprekidno priča stvari koje vas ne zanimaju, ne tiču se vašeg odnosa i dosađuju vam. Zapravo, svaka druga njegova reč vas prosto nervira. Zašto – nije pitanje za partnera, nego za terapeuta. Radi se o vama, a ne o njemu. Šta u vama reaguje na ono što on izgovara. A ovo su pitanja za vas: Ako vam je stvarno tako dosadan i nervira vas, šta onda radite sa njim? Šta očekujete? Zašto ne prekinete odnos?

Majčinsko ponašanje uopšte nije seksi i vi to dobro znate, ali ne umete da se zaustavite. Neko treba da mu kaže da pokupi prljav veš i da stavi tanjir u sudoperu i da ga podseti da ponese kišobran i obuče jaknu. Ta mešavina popovanja i brige za njegovo zdravlje dolazi iz naklonosti, verujete. Ali sabotirajući obrasci često dolaze sa onog mesta u vama na kome nemate poverenja, ili preuzimate odgovornost za sve, da biste uspostavili kontrolu.

Pročitajte i ovo: Da li ste saboter u vezi?

Ispravljate njegovu gramatiku u porukama. Teško vam je da se suzdržite, a teško vam je i da podnesete nepismene poruke. Razmislite. Sabotirajući obrasci se usko tiču samosabotaže – kakav odnos imate prema sebi kad pristajete na vezu sa nepismenom osobom? Odnosno, da li vam je ono što je kod te osobe vredno i dobro zaista dovoljno važno, da možete prihvatiti nedovoljnu pismenost? Zaslužujete li vi najbolje za sebe, i koji su vam prioriteti, šta je to „najbolje“?

Pokušavate da izazovete ljubomoru. Smeta vam što ne komentariše vaše objave i ne lepi vam srca na Instagramu, a videli ste da je negde nešto komentarisao i lajkovao. I onda objavljujete fotografije na kojima se očigledno dobro provodite u društvu nekog dovoljno zgodnog tipa. Zar vam je toliko potrebna pažnja? I verujete li zaista da je ljubomora izraz pažnje ili strastvenih osećanja?

Sabotirajući obrasci takoreći žive na društvenim mrežama – on je lajkovao sliku neke cure! A vi uhodite njegove aktivnosti na mreži 24/7, ali ne možete da mu prebacite taj lajk, zato što će shvatiti da ga uhodite. Zaista ste u tesnacu, a vaša frustracija utiče na vaš odnos. Možda da se malo opustite i pokažete malo poverenja? I ako ne možete, zašto je to toliko teško?

Pročitajte i ovo: Kako vam otklon od ljubavnih sterotipa može doneti radost u vezi

Laganje je veoma klizav teren, pa čak i kad su u pitanju najsitnije i „najbelje“ laži. Recimo, on vas zove, sat kasnije nego što je rekao da će zvati. Vi se ne javljate. Kad vas kasnije pita zašto niste odgovorili, vi izmišljate nešto, umesto da mu lepo kažete da njegova nesposobnost da poštuje vaše vreme utiče na vas. Sabotirajući obrasci ponašanja u vezi hrane se pasivnom agresijom – ne želite da nekoga povredite tako što ćete direktno iskazati svoje nezadovoljstvo, pa mu zato „stavljate do znanja“ na neprepoznatljive zaobilazne načine, koji promašuju cilj.

Kaže vam da mu se sviđate, ili čak da vas voli, ali vi to glatko odbacujete i pitate se šta je time hteo da kaže, jer ne verujete da je moguće da neko kaže baš ono što misli i oseća. Imate problema sa intimnošću i sumnjičavi ste prema ljudima koji su otvoreni i dobri, poručuju vam vaši sabotirajući obrasci.

Budite odrasli i javite se na telefon. Budite pošteni i recite šta vam smeta. Budite iskreni prema sebi i priznajte šta vam je zaista važno (iako to ne bi trebalo da vam bude prioritet. Prestanite da prigovarate. Odlučite, da li vam je važnije da budete u pravu, ili da budete srećni? I, ako radite neke (ili sve) od navedenih stvari, to je dobro. Jer je prepoznavanje sabotirajućih obrazaca prvi korak ka njihovom razrešavanju.

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Doživite čitavu Srbiju iz vašeg doma putem novog serijala “Evropa odozgo”

Read Next

Srbi održali čas fudbala Norvežanima za 1. mesto: Vlahović i Mitrović su “ubice”, Haland strpan u džep