• February 27, 2024

Reul: Pretnja od terorizma veća nego pre, ali proslavićemo Božić

Nemačka Keln katedrala policija terorizam

Foto: Tanjug/AP

Ministar unutrašnjih poslova nemačke države Sevrna Rajna-Vestfalija Herbert Rojl poručio je danas građanima da budu oprezni jer je, kako kaže, pretnja od terorizma veća nego pre, ali je dodao da to ne treba da ih spreči da odlaze u crkvu i proslave Božić, preneo je Bild.

“Oprez je naredba dana. Pretnja od terorizma je veća nego što je bila, a naši hrišćanski praznični rituali su, naravno i meta islamističkih terorista. Ali mi nismo bespomoćni. Naše vlasti koriste sva saznanja da nas što bolje zaštite”, rekao je Rojl, nakon što je danas nemački list objavio da su bezbednosne vlasti Austrije, Nemačke i Španije dobile naznake da bi jedna islamistička teroristička ćelija možda mogla da pokuša da izvrši nekoliko napada u Evropi u novogodišnjoj noći ili na Božić.

Gradonačelnica Kelna gde su od sinoć na snazi posebne zaštitne mere, Henrijeta Reker zahvalila je policiji na brzoj i temeljnoj akciji.

“Imam potpuno uverenje da će biti učinjeno sve da se zaštite ljudi Kelna i naša katedrala u narednih nekoliko dana”, rekla je Reker dodajući da stanovnici Kelna neće dozvoliti da ih pretnje terorista zastraše. Prema naznakama koje su vlasti dobile mete potencijalnih napada mogle bi da budu božićne službe u katedralama u Kelnu, Beču i Madridu.

Nemački “Bild” je ranije preneo da je uhapšeno nekoliko osoba, a prema informacijama lista, ekstremisti iz Tadžikistana su navodno želeli da izvrše napad u ime Islamske države iz pokrajine Horasan (ISIS-K).

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

ГИК донео одлуку о понављању избора на три гласачка места у Београду

Read Next

Vredan posao španskog kluba: Isko ostaje!