Ranjivost je samo jedan od mnogih načina za povezivanje

Ranjivost je važna za razvijanje intimnosti i duboko povezivanje i negovanje poverenja u našim bliskim odnosima, ali to nije jedini pravi način za ostvarivanje značajnih veza i odnosa. U poslednje vreme, kao da smo tek otkrili ranjivost i ne možemo prestati da je forsiramo, predstavljajući je kao jedini način za istinsko povezivanje. Ali to nije tačno – duboka ranjivost nije uslov za povezanost, a nije uvek ni preporučljiva. Postoji mnogo načina da se povežemo sa različitim osobama, koje srećemo i upoznajemo u različitim okolnostima.

Deljenje pozitivnih emocija i sličnosti može biti efikasan način za povezivanje

Da li vam se nekad desilo da vam neko priđe i pohvali neki vaš odevni predmet, frizuru, stil i da sa tom osobom provedete desetak, petnaest minuta u najopuštenijem ćaskanju, koje se bukvalno zadržava na površini – vaše odeće i izgleda, a vi pritom osećate simpatiju i povezanost, kao da tu osobu već dugo poznajete. Provodite kratko, ali fantastično intezivno vreme u ovakvom razgovoru, koga se sa prijatnošću sećate celog dana, a kada tu osobu ponovo sretnete, imate osećaj da ste sreli starog prijatelja. Ova interakcija je daleko od ranjivosti – čak na suprotnom kraju – ali zajednički identitet koji ste pronašli i uzbuđenje koje ste osetili u zanimljivom razgovoru, napravili su moćnu kombinaciju za povezivanje.

Drugi načini za povezivanje koji mogu, ali ne moraju da uključuju ranjivost, jesu nežnost, slavljenje međusobnog uspeha, koordinacija tela i uma u zajedničkim aktivnostima (pevanje, ples, podrška onima kojima je potrebna pomoć). Humor je posebno efikasan način povezivanja – smejanje sa drugima čak proizvodi hormone vezivanja (oksitocin).

Pročitajte i ovo: Umetnost komunikacije: Razgovor koji oživljava povezanost

Razvijanje alata za povezivanje

Iako je ranjivost od suštinskog značaja za negovanje emocionalne intimnosti, korisna za rešavanje međuljudskih konflikata i traženje podrške u krizama, nećete želeti da se sa svima povežete na taj način, a upoznaćete ljude sa kojima želite da uspostavite čvrste i zdrave odnose i sa kojima će vam biti potrebni drugi alati za povezivanje. Svako bira sa kim će biti ranjiv, a koliko toga ćemo podeliti sa nekim, zavisi i od njegovog odgovora. Ako se otvaramo osobi koju poveravanje i deljenje intime ne zanima, ili nas ne razume, ne potvrđuje i ne brine o našoj ranjivosti, možemo se osećati povređeno i posramljeno, umesto da osećamo povezanost.

Unutrašnji sukobi povećavaju ovaj rizik – ako se loše osećamo sa sobom, veća je verovatnoća da ćemo druge doživeti kao neosetljive verovatno kao nepodržavajuće i neodgovorne. Različiti društveni konteksti takođe mogu uticati na ranjivost – biti radikalno otvorenog srca kod kuće i među prijateljima može biti korisno, ali može imati negativan efekat u poslovnim odnosima. Ako ranjivost smatramo jednim od mnogih u našem skupu društvenih alata za povezivanje, možemo odrediti kada je ona od pomoći, a kada nije – biti „otvorena knjiga“ za sve i u svim okolnostima nije preporučljivo.

Odlučite sa kim ćete biti ranjivi

Otvoreno deljenje naših unutrašnjih previranja često čini da se osećamo gore u tom trenutku, ali pomaže da izgradimo bliskost u našim odnosima. Dakle, ako osećate da želite da budete ranjivi u određenoj situaciji, možete se zapitati da li je to osoba sa kojom možete i želite da izgradite bliži odnos. Preuzmite rizik kada delite lične i emocionalne informacije i razmotrite da li postoje šanse da ćete biti primljeni sa poštovanjem i pažnjom. Ovo je poziv da vežbate razlučivanje, uzimajući u obzir kada je korisno ići duboko i otvorenog srca preko ivice zone komfora, a kada je korisno šaliti se i smejati, ili započeti poznate i prijatne interakcije.

Nemojte se fokusirati na ispravan ili pogrešan način za povezivanje, već proširite skup svojih društvenih alata i razmišljajte o najkorisnijem alatu u datom trenutku, sa osobama sa kojima ste u kontaktu.

Pročitajte i ovo: Načini na koje vam prihvatanje ranjivosti menja život

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Mateus: Ronaldo je najveće razočarenje Mundijala – Sportklub

Read Next

Kako da pomoću horoskopskog znaka manifestujete seks i ljubav (prvi deo)