Rani znaci da vaša veza ima dugoročni potencijal

Osim crvenih zastavica, na koje nas mnogi tekstovi upozoravaju – verovatno zato što smo skloni da ih ignorišemo kad se zaljubimo – postoje i zelene. To su oni znaci koji i u najranijim fazama veze ukazuju na to da vaš odnos ima dugoročni potencijal, da možete da se razvijate i da jedno drugom obogatite i ispunite život. Ako u ovim zelenim signalima prepoznajete svoj odnos sa partnerom, onda veza vredi truda i ulaganja.

Kada se oboje zahvaljujete, to je možda izraz dobrog vaspitanja, ali i emocionalne inteligencije. Izražavanje zahvalnosti je velika stvar, na kojoj se razvija i održava poštovanje i poverenje.

Ne morate se savršeno slagati od prvog dana, ali ako se oboje trudite da jedno drugo razumete i da se uskladite, to ukazuje na dugoročni potencijal. Želja da uložite vreme i pažnju da biste drugu osobu razumeli, uslov je za rešavanje sukoba, koji su u svakom odnosu neminovni.

Kad se raspravljate, ne vređate i ne povređujete, a to ide uz želju za razumevanjem. Ako imate partnera sa kojim možete da sučeljavate stavove, iznesete svoje mišljenje i osećanja i da čujete šta on ima da kaže, a da ne uradite (oboje) nešto što je štetno za odnos i preko čega ne bi mogli da pređete, definitivno imate dugoročni potencijal.

Pročitajte i ovo: Veza može da opstane uprkos neslaganjima

Zelena zastavica se podiže i kada je jedan od vas dvoje tvrdoglav i nepopustljiv, ili se oseća uvređeno i povređeno, ali ipak ne prekida vezu, jer želi da razume šta se dešava, da shvati partnerove motive, kao i svoje reakcije, umesto da se okrene i ode (što bi bilo mnogo lakše). To je signal da se neprijatne i krizne situacije shvataju kao lekcije u kojima se može nešto važno naučiti o sebi, o drugoj osobi, o partnerstvu i da je razvoj važniji od ega.

Kada možete da razgovarate sa partnerom i nikada vam ne ponestaje tema za razgovor, to je dobra komunikacija. A kad možete da mu poverite stvari koje nikome drugom niste rekli i kada on može da se poveri vama i kada razgovarate o bolnim, osetljivim i zastrašujućim stvarima – to je odlična komunikacija.

Ako se dobro provodite jedno sa drugim, uživate u međusobnom društvu, bez obzira gde ste i da li imate određenu akciju ili sadržaj, ili jednostavno sedite, pijete kafu i ćaskate – to znači da imate onaj nivo povezanosti koji se ne gasi i ne prestaje ni posle zajedničkih decenija. Voleti nečije društvo je zelena zastavica dugoročnog potencijala.

Uzajamno poštovanje – uzimate u obzir stavove i mišljenje partnera, o većini stvari. Sledeći nivo odnosa je kada oboje stavljate ono drugo na prvo mesto.

Pročitajte i ovo: Ključne razlike između dobrih i loših veza u tipičnim situacijama

Da bi odnos opstao u svakodnevnom životu, neophodno je da svako bude svoj i nezavisan. Zavisnost mnogo liči na ljubav, ali zdrave i zrele osobe cene svoju slobodu i svoje vreme, kao što cene i svoj odnos i u stanju su da održavaju balans. To znači da u vezi svako može i treba da održava sopstvena interesovanja, prijateljstva, aktivnosti nezavisne od partnera, koliko i da pronalazi zajedničke aktivnosti i sadržaje i da odvaja vreme za druženje sa partnerom. Ako imate partnera sa kojim se razumete na ovom nivou, bez ljubomore i posesivnosti, imate ubedljiv dugoročni potencijal.

Nivo prijatnosti veze meri se momentima u kojima ste se najbolje osećali, a stabilnost veze momentima kada je bilo teško, bolno i zbunjujuće. Deluje kao da je dobro imati što više „pozitivnih poena“ i da je nedostatak „negativnih“ prednost, ali nije tako. Kada zajedno prevazilazite krize i hendlujete teške momente, tada je vaš odnos na ispitu. Ako imate samo visoke tačke odnosa, imaćete idealistička očekivanja i možete se duboko razočarati (i uplašiti), kad se kriza ipak dogodi.

Zajedničke vrednosti i ciljevi, kada je u pitanju budućnost, stil života, karijera, porodica, deca, kao i zajednička interesovanja, važni su pokazatelji da vaša veza ima dugornočni potencijal.

Naslovna fotografija: instagram.com/humanlovers

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Konte: Stvarali smo prilike, a na kraju pričamo o remiju – Sportklub

Read Next

Bella Hadid i Coperni na Paris Fashion Week