• November 28, 2023

Putin naredio 5 hitnih finansijskih mera: Vlada mora da ga izveštava za svaki korak – Biznis Telegraf.rs

Vladimir Putin, Skandinavija

Foto-montaža: Shutterstock, Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je instrukcije Vladi o merama za socijalnu i ekonomsku podršku naciji koja je suočena sa zapadnim sankcijama. Naredba je objavljena na sajtu Kremlja.

Očekuje se da će Kabinet ministara doneti niz izmena zakona kako bi se povećala dostupnost mera socijalne podrške. Dakle, pre 30. aprila trebalo bi da se izvrše izmene i dopune kako bi se obezbedilo povećanje mera podrške za porodice sa decom, čiji su prihodi značajno smanjeni posle 1. marta.

Vladi je takođe naloženo da do kraja godine uspostavi poseban postupak za procenu potreba porodica koje su pogođene gubitkom posla. Pored toga, Vlada će morati da smanji stopu siromaštva u zemlji 2022. godine, uz istovremeno smanjenje nejednakosti u prihodima.

Vlada će do 15. juna izveštavati predsednika o urađenom poslu na tom planu, a potom i tromesečno. Vlada mora da do 25. aprila “obezbedi dostupnost dovoljnih količina osnovnih dobara, lekova i medicinskih sredstava na domaćem tržištu”, navodi se u naredbi predsednika.

Pored toga, organima za sprovođenje zakona i Ministarstvom za vanredne situacije naloženo je da obezbede „dalje smanjenje regulatornog i administrativnog opterećenja poslovanja“. Šef države je rekao da smatra da je neophodno povećati podršku projektima preduzetnika i dao odgovarajuće uputstvo „da se za njih obezbede izdvajanje dodatnih sredstava“.

Putin je takođe zatražio procenu smanjenih stopa premija osiguranja za mala i srednja preduzeća u odnosu na isplate zaposlenih. Za efikasnije korišćenje ovih kredita trebalo bi odobriti i mehanizam infrastrukturnih budžetskih zajmova.

Putin je, između ostalog, naložio vladi i Centralnoj banci da istraže mogućnost odlaganja plaćanja po kreditima i ugovorima o lizingu za ruski transport zaplenjen u inostranstvu. Oni takođe treba da razmotre povećanje količine gotovine ruskim transportnim kompanijama za obavezne troškove u inostranstvu.

Pored toga, predsednik je zatražio od vlade da pojednostavi proceduru plaćanja osiguranja po ugovorima za avione zaplenjene u inostranstvu.

Video: FBI i Civilna garda upali na jahtu ruskog oligarha: Zaplenjen brod još jednom čoveku bliskom Putinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza 12. april

Read Next

ISKLJUČENJA STRUJE ZA SREDU, 13. APRIL – Beograduživo.rs