Promena načina razmišljanja koja menja način rešavanja konflikta

Da biste mogli da rešite konflikt, potrebno je pre svega da se suočite, odnosno, da uđete u raspravu. Ako ste osoba koja se kloni svakog sukoba i radije ćutite i sklanjate se, nego da pokrenete raspravu, vaš stav i način razmišljanja, u startu vas sprečava da efikasno rešavate sukobe. Verovatno ste svesni da je zdravije da odmah raspravite sve što vam smeta, nego da svoje frustracije čuvate u sebi, čekajući priliku da ih iznesete (dok se one gomilaju i ometaju vaš duševni mir).

Rešavanje problema je uvek izazovno, jer svako ima različite stavove i stilove komunikacije, ali ako promenite način razmišljanja na jedan određen način, možete naučiti da na pravi način pristupite svakom sukobu. Ova promena zahteva da usvojite stav „ja nisam protiv tebe – zajedno smo protiv problema“.

Da li ste se ikada posvađali sa svojim partnerom (ili sa nekom bliskom osobom) i u nekom trenutku ustanovili da vas je sukob totalno udaljio od konkretnog pitanja i problema i da se zapravo svađate oko toga ko je u pravu? Propustili ste momenat u kome je vaš sagovornik postao vaš protivnik (i vi njegov), zauzeli ste suprotne strane, kao u ratu, i počeli da se „prepucavate“. Šta vas je dovelo u tu primitivnu poziciju? Način razmišljanja, majndset koji vas upućuje na borbu i pobedu, ili poraz, zbog čega zaboravljate da vaš partner, prijatelj, roditelj, nije vaš protivnik i da ne želite da ga porazite, već da zajedno želite da savladate problem i izađete kao pobednici, pronalazeći rešenje.

Ulaženjem u sukob sa načinom razmišljanja „ja nisam protiv tebe (i ti nisi protiv mene) već se zajedno suprotstavljamo problemu“ prestajete da razmišljate o tome kako da pobedite. Umesto toga, fokusirate se na timski rad, u kome zajedničkim angažovanjem pokušavate da dođete do rešenja. To vam omogućava da usporite, da ne „jurišate da oborite protivnika“ već da stanete i saslušate jedno drugo. Za sve svađe, glavni razlog je nedostatak empatije i razumevanja, a ovaj način vam pomaže da povećate nivo empatije i da bolje shvatite drugu osobu.

Pročitajte i ovo: Kako se svađaš – takvi su ti odnosi

Da biste uveli prihvatili i uveli u praksu nov način razmišljanja, potrebno je da prepoznate i uvažite međusobne stilove komunikacije – ako je jedan partner otvoren i preuzima inicijativu za suočavanje, dok se drugi povlači i izbegava sukob, morate se naći na pola puta, da biste efikasno rešavali probleme.

Naučite stil komunikacije vašeg partnera i poštujte ga – to je prvi korak u uvođenju novog načina razmišljanja i pomoći će vam da razumete njegova osećanja. Zatim, kada osetite da se napetost pojačava, ili dođe do svađe, izrazite nov način razmišljanja glasno – podsetite sebe i partnera da niste jedno protiv drugog, već se zajedno suprotstavljate problemu. To vam omogućava da oboje zastanete i duboko udahnete, da se fokusirate na svoj odnos i krenete da razmatrate problem udruženim naporima, sa zajedničkim ciljem i uzajamnim poštovanjem.

Pročitajte i ovo: Kako da komunikacijom ostvariš stabilnu i dobru vezu

Dok vam ne pređe u naviku i postane deo vašeg mentaliteta, novi način razmišljanja možete povremeno zaboraviti. Veliki je posao prevazići emotivni naboj i zahteve ega i uvesti kontinuiranu praksu kontrole emocija i strpljenja. Upamtite da je normalno i očekivano imati nesuglasice i nesporazume. Ako vam se desi da uletite u svađu i ponese vas „žar borbe“ morate stati i početi ispočetka, a to nije lako. Ponekad će se jedan partner zaustaviti, a drugi neće uspeti i moraćete da odložite raspravu dok se oboje ne ohladite i ne priberete, da biste mogli ponovo da pokušate sa novim pristupom. Nemojte kriviti ni sebe ni partnera što vam ovo ne ide glatko i što niste baš dobri u novom stilu komunikacije – zajednički rad (uz ljubav i poštovanje), naročito u trenucima kada nije lako, ojačaće vaš odnos.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Balenciaga spring/summer 2023 – blato je sada u modi

Read Next

LŠ: Tadić pocrvenuo u istorijskoj katastrofi Ajaksa, Atletiko patio u Belgiji, Inter srušio Barsu u Milanu