• February 28, 2024

PRIJAVLJENA EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA U BEOGRADU – NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU? – Beograduživo.rs

EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA U BEOGRADU – Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je nedavno epidemiju velikog kašlja u Beogradu, a prema poslednjim podacima registrovano je 409 potvrđenih slučajeva velikog kašlja.

Epidemiolozi navode da je na nedeljnom nivou u poslednjih mesec i po dana registrovano po 100 prijavljenih slučajeva. Najveći broj obolelih je među decom i tinejdžerima, koji se dosta kreću, a ređe izostaju sa nastave ukoliko imaju samo kašalj.

Dodaje se da nakon perioda od 8 do 10 dana, najduže 21 dan od kontakta sa obolelom osobom, dolazi do pojave prvih simptoma bolesti, koji su sledeći:

  • U prvom stadijumu su dominantni simptomi i znaci slični prehladi, kijanje, curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura ili odsutnost njenog porasta, blag kašalj koji traju jednu do dve nedelje.
  • U drugom, paroksizmalnom stadijumu, sa pojačavanjem simptoma i znakova oboljenja iz prvog stadijuma dolazi do značajnog pogoršanja tegoba u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa paroksizmima, naročito tokom noći. Trajanje drugog stadijuma infekcije je jedna do šest nedelja. Između napada kašlja osoba ne mora odavati utisak da je bolesna
  • U trećem stadijumu, koji traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih, a najčešća kompikacija velikog kašlja je zapaljenje pluća koja je i najčešći uzrok smrti kod obolele odojčadi.

Najnovije na Beograduzivo.rs:

Izvor: Blic, Tanjug

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Mojsilović obišao Centar za obuku pasa u kasarni u Nišu, najavio nova ulaganja

Read Next

Glamurozne i stvorene za party! Pronašli smo “it” modele cipela za novogodišnje veče – i ne zna se koji je lepši