Priča iza trendi JW Anderson “golub” torbice

Golub kao modni dodatak? Zašto da ne?! Ova trendi torbica u obliku goluba brenda JW Anderson može se kupiti za čitavih 890 dolara! Mada ne sada, jer je rasprodata… Ali, dobre vesti su te što može da se preorderuje za februar!

Ono što mene zanima: Ko je u modnom svetu odlučio da će ove ptice postati novi modni detalj? Očigledno JW Anderson… Ipak, znam kome se sigurno dopala ova torbica, a to je Sarah Jessica Parker. U toku snimanja druge sezone serije And Just Like That… Sarah Jessica je viđena kako nosi trendi golub torbicu. To je, naravno, navelo ljude da se odmah prisete čuvenog trenutka iz serije Sex and the City, kada je Mr. Big poklonio Carrie torbu sa cirkonima u obliku labuda. Međutim, ona se nije dopala ni gledaocima, a ni Carrie, jer je jasno za nju rekla kako izgleda “pogrešno”.

Sad je vreme da i ja kažem kao Carrie: Ne mogu a da se ne zapitam kako je došlo do tog “šifta” od prezira “ptičjih” torbica, do potpune pomame za njima… Možda se to desilo i zbog toga što je toliko jednostavna – nema cirkona, nema ekstravagantnog kaiša, već je u pitanju samo prost dizajn goluba – kao da nosite prepariranu životinju (bizzare, znam).

Golub torbica – kako je došlo do ideje?

Jonathan Anderson je prvi put predstavio golub torbicu kao deo muške jesenje kolekcije za 2022, i to usred drugog talasa pandemije, kad mu je, kako kaže, u životu bilo potrebno malo šale. “Želeo sam element nečeg pomalo luckastog u kolekciji, kao kontrast tadašnjoj situaciji u svetu”, rekao je dizajner jednom prilikom.

Složio bih se i sa njegovim rečima da nam moda dozvoljava da pobegnemo od realnosti. Isto tako, Anderson je istakao kako su golubovi suštinski neglamurozni, tako da je bilo veoma zabavno pretvoriti ih u funkcionalan predmet, kao što je torbica, koja inače služi kao glamurozni modni dodatak.

Pročitajte i ovo: “Sardina torba” – novi hit brenda Bottega Veneta

Kad obično pomislite na dizajnersku torbu, ona je uglavnom indikator bogatstva i statusa, zar ne? Običnom posmatraču, JW Andersonova golub torba možda i ne deluje kao luksuzni modni komad. Ipak, mnogo više deluje kao komad koji bi mlade generacije želele da uklope u svoj svakodnevni stil – nešto nesvakidašnje i čudno, nešto što će pokrenuti razgovor na ulici ili žurci.

Golub torbica kao pokretač razgovora

Jedna od poznatih ličnosti koja rado prikazuje golub torbicu na svojim društvenim mrežama je i modna ilustratorka Jenny Walton, koja je veliki samoproklamovani fan ptica. Jednom prilikom je izjavila da je na prvi pogled znala da mora imati novu JW Anderson torbicu, nakon što ju je brend objavio na društvenim mrežama. Isto tako, kaže da ne žali ni jedan jedini dinar koji je uložila u torbu, jer zbog nje upoznaje nove drugare gde god da ode.

Moć mode je i da ponekad bude potpuno beskorisna. Teško da će vam u ovu torbicu stati mobilni telefon, ali barem može da skupi platne kartice, keš i ključeve, možda ruž za usne i još ponešto sitno. Mada, to i nije toliko bitno, jer golub torbica ne teži da bude toliko praktična. Može se reći da prevazilazi korisnost.

Moram da budem iskren, golub torbica mi je malo prirasla srcu… Nije oduvek bilo tako, jer sam se zgrozio kada sam je prvi put video na Parkerinom Instagram profilu, ali je vremenom to postalo drugačije. Kada sam je video uživo, kao da se sve promenilo. Mislim da je zbog toga što je prevazišla svaki nivo besmislenosti, pa je postala “ružno lepa”.

Da li je moda prevazišla određene granice? Da. Ali, bolje pitanje je – kad moda to nije činila? U redu, možda imamo Balenciaga torbicu u obliku čipsa, JW Anderson torbicu u obliku goluba, ali zašto se ne bismo malo zabavili? Verujem da nas u budućnosti čekaju još čudniji modeli modnih dodataka, tako da je ovo samo početak. Pazite šta sam rekao.

Pročitajte i ovo: Balenciaga Lay’s chips torba – da li je moda zaista otišla predaleko?

Naslovna fotografija: instagram.com/jw_anderson

Nenad Grubanoski

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

#sextalk: Da li ste spremni da isprobate bondage seks?

Read Next

Mitrović i Vlahović povređeni? Nije problem, tu je sjajni Gudelj! Srbin pocepao mrežu udarcem sa 30 metara