Preživljavanje emotivnih plima i oseka – zašto je istina da će sve biti u redu

Možda i vi imate komplikovanu istoriju sa frazom „bićeš dobro“ ili „biće sve u redu“. Možda vam se smučilo da je izgovarate, koliko i da je čujete. Jer, iako zvuči utešno, kad previše puta doživite (ili pružite) utehu na isti način, dobronamarne reči i pozitivna energija pretvaraju se u frazu koja ništa ne znači. To je samo nešto što treba reći, ili, što je još gore, što vam je potrebno da čujete. Možda će i biti sve u redu, ali ko zna šta to znači? U momentu dok ste pod uticajem emotivne oseke i očajavate zbog praznine svog života, ili ste preplavljeni osećanjima i strahujete da ćete se udaviti, uteha je tek suva grančica za koju se hvatate, jer nemate za šta drugo da se uhvatite i prosto mrzite sebe zbog toga. 

Možda ste trenutno pod takvim nabojem da počinjete da strahujete da ćete poludeti, ili da ste već poludeli, samo nema ničeg u vama što bi vas obavestilo šta se tačno dešava, u kojoj ste fazi ludila. Ili ste toliko malodušni i apatični da više ništa nema smisla, a nemate orijentir koji će vam ukazati da li ste već utonuli u depresiju oseke, iako vam je jasno da se osećate kao riba na suvom. Ne možete dovoljno da udahnete, da biste osetili da ste živi. Ma hoćete li biti dobro? Kojim preostalim, neudavljenim ili neugušenim delom sebe da poverujete u to? 


Puni ste i prelivate, ili ste potpuno isušeni. Klackate se od vrha do dna i nikako da pronađete ravnotežu. Idete iz krajnosti u krajnost, od ljubavi do apatije, od ponosa do stida, od uzbuđenja do letargije i zatim se vraćate po još – da još jednom povučete ručicu na automatu emocija i vidite šta ćete dobiti. Jer na tom automatu izlaze samo gubitak i dobitak, ne izlazi ono istinito. 

Možda ne želite da verujete da za vas postoji život nezavisno od emocionalnih stanja ispunjenosti i praznine. Možda ne verujete da postoje sredina i duševni mir, bez ekstrema. Preplavljenost izaziva strah, ali strah nabija adrenalin, daje vam gorivo za preživljavanje, za borbu. Osećate se živim kad se borite za život. Onda se toliko iscrpite u toj borbi, da se plima povuče i ostavi vas da se koprcate na suvom. Dođe vam da odustanete, da se prepustite, ali onda se opet uplašite i počnete da se borite za život. Kao da je jedini način da budete živi, taj da se stalno borite za dovoljno dubok udisaj. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Kako da znate da li treba da odustanete od nekog

Read Next

Plave, smeđe ili zelene – saznajte koja senka najbolje ide uz koju boju očiju