• February 27, 2024

PREMINUO PISAC I AKADEMIK GORAN PETROVIĆ – Beograduživo.rs

PREMINUO GORAN PETROVIĆ – Kako je RTS juče potvrdio, naš poznati pisac i akademik, Goran Petrović, preminuo je posle kraće i teške bolesti u 63. godini života.

Goran Petrović (Kraljevo, 1. jul 1961 – Beograd, 26. januar 2024) bio je srpski književnik i akademik. Jedan je od najznačajnijih i najčitanijih savremenih srpskih prozaista. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Njegovi romani i zbirke priča objavljeni su u preko sto trideset izdanja, od čega šezdeset izdanja u prevodu na ruski, francuski, italijanski, španski, nemački, poljski, bugarski, slovenački, makedonski, engleski, mađarski, češki, slovački, beloruski, grčki, holandski, arapski i persijski jezik. Dvadesetak njegovih priča je zastupljeno u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu.

Goran Petrović je bio pisac modernog senzibiliteta. Na njegovo delo uticali su Milorad Pavić i Borhes. Moderni pripovedač nije ustupio mesto onom tradicionalnom. Petrović se opredelio za onu vrstu borhesovskog pripovedača koji dela vodi u fantazmagorična pripovedanja.

Najnovije na Beograduzivo.rs:

Izvor: RTS, Wikipedia

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Leverkuzen pojačava ofanzivu: Stigao napadač iz Betisa

Read Next

Horoskop za februar 2024: Vodolija – WANNABE MAGAZINE