• December 11, 2023

Prekoračili ste brzinu na auto-putu, a mislite da niste primećeni? Ovo je dokaz da niste u pravu!

Dokaz da sistem merenja brzine između dve naplatne rampe na auto-putevima funkcioniše, redakcija Telegrafa je dobila od jednog svog čitaoca

Ako ste poslednjih godina vozili auto-putevima kroz Srbiju, mogli ste da primetite da se podatak o prosečnoj brzini kojom ste se kretali na određenoj deonici može videti na displeju na naplatnoj rampi, kao i na papirnom isečku koji ste na njoj dobili. Merenje prosečne brzine na auto-putevima u Srbiji počelo je da se primenjuje od 2018. godine, a izvodi se tako što se meri prosečna brzina kretanja vozila između naplatnih rampi, kada se pređeni put podeli sa vremenom potrebnim da se pređe rastojanje između dve rampe.

Ovi podaci se koriste da bi se nesavesnim vozačima izricale kazne za prekoračnje brzine, budući da prosečna brzina kretanja između dve naplatne rampe ne sme da bude veća od dozvoljene. To znači i da prosečno vreme prelaska deonice između dve naplatne rampe ne sme biti manje od minimalno propisane.

Dokaz da ovaj sistem zaista funkiconiše, redakcija Telegrafa dobila je čitaoca iz Beograda koji je od Policijske uprave Novi Sad dobio poziva da se javi kako bi dostavio podatke o osobi koja je upravljala (njegovim) vozilom. U pozivu stoji: “Navedeno vozio je dužinu deonice od 42,653 metra prešlo za 17 minuta i 16 sekundi, prosečnom brzinom do 148,2 kilometra na sat.”

Kazna za brzinu na osnovu vremena između naplatnih rampi

Foto: Privatna arhiva

Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara.

Iako ovakav sistem naplate kazni deluje kao efikasno rešenje, u praksi se više puta pokazalo da kazne za prekoračenje brzine ne prolaze na sudu zbog određenih “rupa u zakonu”, na koje se vozači pozivaju.

Do toga dolazi kada vozači, jedan ili više njih u istom vozilu, “manipulišu” odnosom dužine pređene deonice, vremena potrebnog da se ona pređe i (nedozvoljenom) brzinom kojom su se kretali, ali i time ko je u vreme nastanka prekršaja bio za volanom. Ipak, činjenica da je kazna izbegnuta, ne znači da prekršaj nije napravljen…

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Ako do 15. maja ne prihvatite nova pravila WhatsApp vas briše, a evo šta dobijate ako ih prihvatite

Read Next

Pomirenje u porodici Đogani! Đole: Luni sam sve oprostio, ne odvajamo je od porodice