Connect with us

Vesti

Prekopava se cela deponija ponovo: Traži se žarište požara, vatra buknula pre 6 dana na smetlištu Duboko

Published

on

Vreme čitanja: oko 2 min.

J. V.

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo tokom 2022. godine registrovano je više od 1 500 požara na deponijama širom Srbije

Deponija, Užice, požar

Foto: Rina/Sajt grada Užica

Požar koji se pre šest dana pojavio na deponiji Duboko je pod kontrolom i očekuje se da će u narednih par dana biti pronađeno i eliminisano žarište, izjavio je nakon obilaska tela deponije Srđan Nedeljković član Gradskog veća.

Prema njegovim rečima, uzrok požara je hemijska rekacija koja nastaje razlaganjem ogromne količine otpada i nije nešto što se već nije dešavalo na gotovo svim deponijama ovakve vrste.

Ukazavši da je samo tokom 2022. godine registrovano više od 1 500 požara na deponijama širom Srbije, Nedeljković je istakao da je grad reagovao odmah po prijavi iz JKP “Duboko” i na raspolaganje stavio mehanizaciju komunalnih preduzeća.

– Maksimalno su pomogli “Bioktoš” i “Vodovod” čiji ljudi i mehanizacija učestvuju u hlađenju tela deponije i iskopavanju. Uverili smo se da je sada situacija pod kontrolom i nadamo se da će u narednih par dana biti lokalizovano i eliminisano žarište ovog požara. Ipak, najvažnije je da ovaj problem dugoročno rešimo i nadamo se da će se to uskoro desiti. Očekujemo da Ministarstvo zaštite životne sredine narednih dana raspiše javnu nabavku i da konačno kreenemo u realizaciju projekta, koji obuhvata proširenje tela deponije, nakon čega nas očekuje mnogo stabilnija situacija mnogo kvalitetniji rad i naravno minimalne šanse za ovakve događaje. Pratimo sitauciju i naravno reagovaćemo u skladu sa potrebama”, poručio je Nedeljković.

Momir Milovanović direktor JKP “Duboko” ističe da je u pitanju veliki posao ne samo na gašenju požara, već i vraćanju tela deponije u prvobitno stanje.

Na gašenje ne utiču vremenske prilike pa je neophodno da se pronađe i iskopa žarište i to je ono na čemu radimo. Prekopaćemo celu deponiju ponovo, dok ne pronađemo žarište, ali nam posle toga ostaje da sredimo telo deponije i naš će predlog biti da se obratimo i svim ostalim osnivačima da daju pomoć u mehanizaciji i opremi da deponiju sredimo i vratimo u pravo stanje. Moram da kažem da smo dobili maksimalnu podršku od gradonačelnice i grada Užica, ali i da podsetim da JKP ”Duboko” ima devet osnivača, čija je uloga i obaveza da pomognu i pruže podršku u mehanizaciji i opremi. Takođe, svi oni moraju na vreme izmirivati svoje obaveze prema ovom preduzeću, kako bimso mogli da zanavljamo mehanizaciju, nabavljamo savremenu opremu i time sprečavamo ovakve situacije”.

Milovanović dodaje da uprkos ovoj situaciji proces rada nije prekinut ni u centru za selekciju, ni u transportu već se redovno odvijaju sve aktivnosti. On najavljuje da će se narednih dana održati sastanak predstavnika gradova i opština osnivača, kako bi se svi upoznali sa ovim i ostalim problemima vezanim za rad preduzeća i preuzeli obaveze u skladu sa osnivačkim aktima.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Nakon letnjeg dana, sledi jače pogoršanje vremena, ujutro već u ovom delu zemlje: Temperatura do 30°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do večeri pogoršanje vremena zahvatiće celu Srbiju

Vremenska prognoza Foto: Telegraf

U Srbiji danas sunčano i veoma toplo vreme, uz jak, na udare i olujni jugozapadni vetar, a očekuje se i umerena i visoka oblačnost.

Već ujutro i pre podne na severu Vojvodine povećanje oblačnosti, uz jak, na udare i olujni severoistočni vetar, uz osetno hladnije vreme.

Posle podne, uveče i tokom noći u svim predelima jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severni i severoistočni, povremeno i sa olujnim udarima.

Jutarnja temperatura od 8 do 16°C, maksimalna dnevna od 20°C na severu Vojvodine do 30°C na istoku i jugoistoku Srbije.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u utorak sunčano i veoma toplo, uz jak jugozapadni vetar.

Posle podne naoblačenje, uz jak, na udare i olujni severni i severoistočni vetar, a krajem dana i tokom noći očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Jutarnja temperatura 16°C, maksimalna dnevna 28°C, krajem dana u osetnijem padu.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Pogodilo ga crkveno zvono u glavu, poginuo na licu mesta: Tragedija u Španiji

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

A. Đ.

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako prenose lokalni mediji, 30-godišnjak koji živi u Barseloni, došao je u Pinel de Braju na proslavu gradske slave

Crkveno zvono Foto: Shutterstock

Muškarac (30) iz Pinel de Braje u Španiji poginuo je na krajnje bizaran način kada ga je crkveno zvono pogodilo u glavu tokom zvonjave povodom gradske slave.

Mladić se popeo na zvonik da bi pomogao zvonu da se oglasi, što je tradicija gradske slave, ali je pogrešno proračunao prostor i zadobio je snažan udarac u glavu koji se kasnije ispostavilo da je fatalan.

Kako prenose lokalni mediji, 30-godišnjak koji živi u Barseloni, došao je u Pinel de Braju na proslavu gradske slave jer je njegova porodica iz tog kraja.

Želeo da je učestvuje u svečanostima povodom praznika ali je nažalost preminuo.

Nakon udara, muškarac je ostao bez svesti, a prisutni su pokušali da ga reanimiraju pre nego što je stigla medicinska pomoća, ali je svaki napor bio uzaludan.

Lekari su na lice mesta stigli jako brzo po pozivu, ali su samo mogli da konstatuju smrtčoveka.

Vatrogasna brigada uklonila je telo sa zvonika crkve Sant Lorenc.

Policija je otvorila istragu kako bi mogla da utvrdi okolnosti pod kojima se ovaj tragičan slučaj dogodio.

Prema onome što je do sada rekonstruisano, nesreća se dogodila tokom svojevrsnog rituala koji podrazumeva potpuno okretanje zvona pre početka proslave. Zvonjenje se vrši rukama počev od šest ujutru.

Gradonačelnica Pinel de Braje Laura Valespi rekla je da su se nekada dešavali mali incidenti kao što su udarci u ruke, ali nikada ovako ozbiljno.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas veoma toplo: Maksimalna dnevna od 27 do 33°C

Published

on

By

Temperatura, vreme, vrućina, Beograd Foto: Telegraf, Tanjug/Strahinja Aćimović

U Srbiji u ponedeljak sunčano i u većini predela tropski toplo. Duvaće umeren do pojačan vetar, u Vojvodini i na zapadu Srbije i jak jugoistočni vetar, u Bačkoj i na planinama zapadne i jugozapadne Srbije povremeno i sa olujnim udarima.

Jutarnja temperatura od 5 do 15°C, maksimalna dnevna od 27 do 33°C.

U Beogradu u ponedeljak sunčano, tokom dana i tropski toplo. Duvaće umeren do jak jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura 15°C, maksimalna dnevna 31°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.