• December 9, 2023

Prekinite da koristite reč “izvini” i zamenite je ovim izrazima – WANNABE MAGAZINE

Koliko puta ste izgovorili reč “izvinite” ove nedelje? A koliko puta ste je izgovorili danas? Verovatno mnogo. To je naša instinktivna reakcija, čak i kad nismo krivi. U nekom trenutku postane nam čak i uzrečica – kada želimo nešto da pitamo, kada kinemo, kada ispravljamo nekog ko greši… Istraživanja su pokazala da te ljudi manje poštuju što se više izvinjavaš, kao i to da se žene mnogo više izvinjavaju nego muškarci, zbog urođene ženske potrebe da udovolje, kao i njihovog nižeg praga tolerancije na uvredljive stvari (smatraju da veći broj stvari zaslužuje izvinjenje). Rezultati su takođe pokazali da žene imaju veći strah od odbijanja, tj. teže se nose sa činjenicom da se nekome nisu dopale. U ovom tekstu pročitajte na koji način možete da iskažete poštovanje prema nekoj osobi, bez toga da izgubite njihovo, prečestom upotrebom reči “izvini”.

nick fewings teUoVzv9sBc unsplash scaled e1618487930786 Prekinite da koristite reč izvini i zamenite je ovim izrazima

Kada pogrešiš, pitaj “kako mogu da popravim ovo”

Ko radi, taj i greši – pravilo koje je oduvek važilo. Ukoliko počnete previše da se izvinjavate kada pogrešite, to može i da se izjednači sa situacijom kada nekoj osobi dajete previše komplimenata – vrlo je nepotrebno i odaje utisak “uvlačenja”. Vi možda mislite da se time dokazujete kao fina i brižna osoba kojoj je stalo da popravi svoju grešku, ali u stvari šaljete poruku da nemate dovoljno samopouzdanja, a to nije utisak koji želite da stvorite o sebi, pogotovo na radnom mestu. Prosto priznajte grešku i pitajte kako možete da je ispravite – sve ostalo je suvišno.

Umesto “izvinite što smetam”, kažite “hvala što ste izdvojili malo vremena da mi pomognete”

Ukoliko počnete da koristite “izvini” kao uzrečicu, umesto da stvorite sliku pristojne osobe, postaćete iritanti ljudima. U nekim rečeničnim konstrukcijama (kao i situacijama), izvini je zaista nepotrebno. To ne znači da ste bahati, niti da negujete stav “šta ja njemu imam da se izvinjavam, njegov je posao da mi pomogne” kada odete na neki šalter, već da cenite svoje vreme koliko i njihovo. Pritom, velika “količina” izvinjenja zaista može da utiče na vaše samopoštovanje.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Klimakterični dnevnik: Rođendan

Read Next

Pet filmova koje bi trebalo da pogledate dok čekate termin za svoje venčanje – WANNABE MAGAZINE