Connect with us

Vesti

Predškolska ustanova u Subotici rešila dilemu: Potvrde za vrtić i dalje potrebne za izostanke duže od 5 dana

Published

on

Vrtić obdanište

Foto: Shutterstock

Tokom zimskih meseci mališani su podložniji virusima, zbog kojih je svaki roditelj bar jednom bio u situaciji da dete izostane iz vrtića. Prilikom povratka u vrtić, neophodno je dostaviti potvrdu lekara da je dete zdravo i da se može vratiti u kolektiv, što je u skladu sa preporukom Ministarstva zdravlja, navode iz PU “Naša radost”, i podsećaju da ona nije potrebna ukoliko je dete izostalo manje od 5 radnih dana, prenosi Subotica.com.

Nakon što je bolesno dete prošlo period oporavka i ozdravilo, ono se vraća u kolektiv, a u zavisnosti od toga koliko dana nije pohađalo vrtić, roditelji moraju dostaviti potvrdu.

– Ukoliko je period izostanka deteta 5 ili više radnih dana, neophodno je da roditelji prilikom povratka deteta donesu potvrdu da je dete zdravo. To je preporuka Ministarstva zdravlja, i mi u skladu sa tim postupamo. Ako je dete odsutno jedan ili dva dana, onda potvrda nije neophodna – objašnjava Veljko Vojnić, tehnički direktor PU “Naša radost”.

Ukoliko se simptomi infekcije jave tokom boravka deteta u vrtiću, vaspitači su u obavezi da pozovu roditelje kako bi izveli bolesno dete.

– Ako se utvrdi da je dete bolesno dok boravi u vrtiću, obično to bude temperatura viša od 37.3°C što je granica do koje tolerišemo, onda se pozivaju roditelji, i dete se upućuje kod lekara. Nakon toga se u kolektiv vraća sa potvrdom od lekara da je zdravo. Važno je napomenuti da bi roditelji trebalo najkasnije do 24 sata pre povrataka deteta u vrtić, da najave isti. To radimo isključivo zbog namirnica i priprema obroka, da ne bismo došli u situaciju da se istog dana nenajavljeno vrati veći broj dece, iako svakog dana pripremamo određeni procenat veći broj obroka nego što je broj prijavljene dece. Naravno, nikada nismo odbili nijedno dete – objašnjava on.

Potvrde o zdravstvenom stanju deteta izdaju pedijatri u Dečjem dispanzeru, u zakazanom terminu kod izabranog lekara.

– Potvrde se prevenstveno izdaju od strane izabranog lekara na kontrolnom pregledu. Ukoliko izabrani lekar ne radi u tom periodu, kontrolu će obaviti bilo koji drugi pedijatar. Znamo da se potvrde traže i za zdravu decu nakon raspusta i dužeg odsustva. Planirali smo da jedan deo radnog vremena namenimo izdavanju potvrda, na kraju ili na početku radnog vremena, ali za sada to još nije zvanično. Roditelji se polako prilagođavaju na sistem zakazivanja, zahvaljući kome je vreme čekanja smanjeno. Pacijenti koji imaju zakazan termin, naravno uz hitne slučajeve, imaju prednost – objašnjava dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar u Dečjem dispanzeru.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas sunčano, a pljuskovi sa grmljavinom očekuju ove predele Srbije: Temperatura od 30 do 34°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Duvaće slab do umeren severni vetar

Vremenska prognoza, 20 stepeni, toplo Foto: Shutterstock

U Srbiji u ponedeljak sunčano vreme, ujutro uz pojavu pljuskova sa grmljavinom na krajnjem severu i jugu.

Posle podne i uveče na jugu i na zapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava pljuskova sa grmljavinom. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, u Vojvodini pojačan severoistočni.

Jutarnja temperatura od 18 do 22°C, maksimalna dnevna od 30°C na severu do 34°C na jugu i jugoistoku Srbije.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u ponedeljak sunčano, posle posle podne uz razvoj oblačnosti, a na širem području grada biće uslova za pljusak sa grmljavinom.

Duvaće slab do umeren severni vetar.

Jutarnja temperatura 20°C, maksimalna dnevna 32°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

110 godina od rođenja Save Vukosavljeva obeleženo koncertom u Zmajevu

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 2 min.

M. B.

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Zmajevačko kulturno leto“ simbolizuje duh zajedništva opštine Vrbas

Kulturno leto Zmajevo Foto: Opština Vrbas

Koncertom Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine, sinoć je u Zmajevu, u okviru 10. „Zmajevačkog kulturnog leta“ obeleženo 110 godina od rođenja Save Vukosavljeva, muzičkog pedagoga, aranžera, kompozitora i dirigenta, osnivača Velikog tamburaškog orkestra Radio Novog Sada. Koncertu su prisustvovali pokrajinska sekretarka za kulturu Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić.

Aleksićeva je istakla da „Zmajevačko kulturno leto“ simbolizuje duh zajedništva opštine Vrbas, i slaveći kulturu i umetnost snažno odražava posvećenost očuvanju i unapređenju lokalne tradicije.

„Ovaj festival je više od događaja. On je simbol našeg kulturnog bogatstva. Kultura je temelj identiteta jedne zajednice, a opština Vrbas je Evropa u malom. U našoj opštini složno žive 23 nacije, i Zmajevačko kulturno leto je svetionik koji afirmiše naše vrednosti. Zmajevačko kulturno leto je prilika da se setimo mirne, ali kreativne i istrajne snage naših predaka koju su nam ostavili u nasleđe kao inspiraciju za budućnost, i odamop očast toj tradiciji prenoseći je u amanet budućim generacijama. Svaka pesma, svaki ples, svaka umetnička predstava koju smo videli prethodnih dana, svaki stih koji ćemo zajedno otpevati večeras, odjekuje himnom našeg jedinstva i ponosa,“ rekla je Aleksić. Ona je istakla da je opština Vrbas u poslednje četiri godine uz podršku Pokrajinske vlade uložila blizu 1,2 milijarde dinara u razvoj kulture.

„Rekonstruisali smo ili trenutno obnavljamo sve domove kulture, stvarajući moderne i pristupačne prostore za sve naše građane. Trenutno se ovde, u Zmajevu, gde se održava ova manifestacija, odvijaju radovi na rekonstrukciji Doma kulture vredni 58,89 miliona dinara. Sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će posle 15 godina čekanja, Zmajevčani ubuduće moći da održavaju sve svoje manifestacije u ovom savremenom i prelepom prostoru.“

Takođe, sledeće godine, Vrbas će konačno dobiti pozorišnu dvoranu.

„Ispunićemo nade generacija stanovnika naše opštine koji su čekali trenutak kada će moći da uživaju u bogatstvu pozorišne umetnosti,“ rekla je Tijana Aleksić.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas malo ugodnije, a u ovom delu dana očekuju se pljuskovi i grmljavinske oluje: Temperatura od 30 do 35°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biće uslova za nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima

Vremenska prognoza Foto: Telegraf

U Srbiji u nedelju svežije u odnosu na prethodne dane, ali i dalje toplo.

Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, u Vojvodini pojačan severoistočni.

Rano ujutro ponegde moguć pljusak sa grmljavinom, potom tokom dana u većini predela sunčano. Posle podne i uveče biće nestabilno, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Biće uslova za nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima.

Jutarnja temperatura od 18 do 24°C, maksimalna dnevna od 30°C na severu i zapadu do 35°C na jugu i jugoistoku Srbije.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u nedelju rano ujutro na širem području grad moguć pljusak sa grmljavinom.

Tokom dana sunčano.

Kasnije posle podne i uveče biće nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za nepogode.

Jutarnja temperatura 24°C, maksimalna dnevna 30°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.