Pravda za žene koje ne žele da budu žena, majka, kraljica – WANNABE MAGAZINE

Sasvim podržavam emancipaciju žena, žene koje žele da budu sasvim samostalne, nezavisne od muškaraca, da su girl boss, žene od karijere koje stabilno koračaju ka svojim velikim ciljevima. Zaista je predivno biti jedna jaka žena. Ali, ako imamo jaku ženu, da li to onda znači da imamo i “slabu”?

Koja žena je slaba? Danas se smatra da je “slaba” žena ona koja ostaje kod kuće, koja je domaćica ili koja nema ambiciju da postigne nešto veliko. Na te žene nekad ume da se gleda nešto drugačije, smatra se da imaju zastarela shvatanja i da ne vrede ako ne žongliraju sve moguće uloge koje može da ima jedna žena u jednom danu.

Super je biti žena, majka, kraljica. Žena koja uspeva sve da postigne, koja napreduje u karijeri, koja provodi kvalitetno vreme sa svojim detetom, kojoj kuća blista, koja je toliko snažna da uspeva da motiviše i svojom voljom pogura druge ljude. Samo nismo sve takve, niti sve želimo to za sebe.

Suština slobodnog izbora je u tome da svaka od nas može da bude šta god poželi. Pojedine žene zaista žele da budu domaćice, da se u potpunosti posvete svojoj deci i obavezama kod kuće. I to je sasvim ok. Ima i žena koje rade samo da bi zaradile novac i ne žele u tome da napreduju. Da, sasvim je normalno da nekome karijera nije prioritet, da posao predstavlja samo izvor zarade, a ne i zadovoljstva. Prioritet može biti nešto sasvim drugo i nije u redu da vrednujemo prioritete drugih žena, drugih ljudi.

I ako možda ne želiš sve to, to ne znači da si slaba. Nijedna žena nije slaba sama po sebi. I nijedna žena nije samo jaka. Veoma je problematično što to uopšte polarizujemo, da su neke žene ovakve neke onakve. Budite svesni da svaka od nas ima svoje borbe, demone, probleme, da smo drugačije – neke su osetljivije, neke nisu.

Iako je žena osetljiva ili emotivna, to ne znači da je slaba. Takva je, sve oseća, tako joj je mozak ustrojen iz kojih god razloga. Takođe, svaka od nas je u pojedinim trenucima jaka, ili slaba, sve zavisi od situacije, od naše spremnosti i raznih drugih okolnosti.

Hajde samo da svi biramo šta želimo da radimo i da prestanemo da gledamo na stvari crno-belo. I hajde da više ne dajemo epitete snažna žena je ovakva i onakva, muškarci je se plaše, ona slama srca, ona zna šta hoće, ona je šefica, razbija u karijeri. Ispada da su slabe žene sve suprotno od toga. I to je prosto nepravedno.

Koja je uopšte jedinica mere za tu “jačinu” žene? Broj muškaraca koji joj je prišao, a koje je odbila? Visina njene plate? Njena pozicija u firmi? Njena mogućnost da kao samohrana majka izdržava troje dece radeći dva posla? Da li je snažna žena ona koja ne dozvoljava da ikad klone, da se uvek bori?

Da li znate koliki je to pritisak? Koliko je nepravedno da ženama koje se bore ne damo malo oduška, da se slome, da se isplaču, da odustanu od nečega, da traže pomoć. Ništa od toga ne znači da je ona slaba. Ne znači da je slaba ni ako zavisi od nekog, ili ako nije u mogućnosti da nađe posao.

Prosto, pojmovi su toliko komplikovani i isprepleteni da je nemoguće definisati šta se na šta odnosi. Koja je granica između snažne i slabe žene… jer je meni granica jasna samo u teretani.

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

“Munja seva” – šampion dominira! – Sportklub

Read Next

Slučajna „pozitivna toksična“ ponašanja – WANNABE MAGAZINE