POTVRĐENO – REGISTROVANA PRVA DVA SLUČAJA GROZNICE ZAPADNOG NILA – Beograduživo.rs

PRVA DVA SLUČAJA GROZNICE ZAPADNOG NILA – Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, juče 6. avgusta su registrovana prva dva potvrđena slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, koja su se završila smrtnim ishodom. U saopštenju se dodaje da su oboljenja registrovana kod оsоbа mušкоg i žеnsкоg pоlа, stаrоsti 63 i 50 gоdinа sа pridružеnim hrоničnim оbоljеnjimа, iz Јužnоbаčкоg i Srеmsкоg окrugа.

U izveštaju Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 27. jula 2021. godine, prisustvo pomenutog virusa otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sа šеst lокаciја nа tеritоriјi Pаnčеvа i  dvе lокаciје nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа.

 VIRUS ZAPADNOG NILA – SIMPTOMI I PREVENCIJA

Približno 80% zaraženih osoba nema nikakve simptome. Do 20% zaraženih osoba razvije groznicu dok se teška klinička slika, sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema i upalom moždanih ovojnica (meningitis) ili samoga tkiva mozga (encefalitis) javlja se kod manje od 1% inficiranih.

 • Asimptomatska infekcija kod većine ljudi – oko 80% zaraženih osoba nema nikakve simptome.
 • Blaži simptomi kod manjeg dela inficiranih – do 20% zaraženih osoba ima simptome kao što su: temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili osip po telu. Simptomi traju kratko ( 4-7 dana).
 • Ozbiljni simptomi kod izrazito malog broja inficiranih (<1%) – kod zaraženih osoba mogu nastati teže zapaljenske bolesti centralnog nervnog sistema. Teška klinička slika javlja se kod malog procenta zaraženih osoba (manje od jedan slučaj na 100 zaraženih) i češće kod osoba preko 50 godina starosti.

Najlakši i najefikasniji način prevencije bolesti koje prenose komarci je sprečiti ubod komarca. U tom smislu preporučuje se mere lične zaštite:

 • korišćenje repelenata tokom boravka na otvorenom,
 • nositi odeću koja pokriva noge i ruke (treba da bude komotna, jer komarci mogu da ujedu kroz pripijenu odeću),
 • izbegavajte boravak napolju u sumrak i zoru, kada su komarci najaktivniji
 • izbegavajte šume, boravak kraj bara, jezera,
 • na prozore postaviti zaštitne mreže,
 • boravak u klimatizovanim prostorijama, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen,
 • upotreba električnih aparata koji ispuštaju sredstvoza uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru,
 • ne držite vodu u tacnama za saksije, kantama, buradima i limenkama u dvorištu ili na terasama jer je ustajala voda idealna za razmnožavanje komaraca,kao i da se uklone drugi predmeti koji mogu da prikupljaju vodu.

Najnovije na Beograduzivo.rs:

Izvor: 021, Danas, Batut

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

Sija bronza kao zlato! Tijana i devojke uništile Koreju i donele Srbiji istorijsku medalju u Tokiju

Read Next

VELIKI POŽAR U VINČI, DIM PREKRIO CELO NASELJE (FOTO, VIDEO) – Beograduživo.rs