Postoje još neki vidovi seksualnog uznemiravanja za koje se misli da to nisu – WANNABE MAGAZINE

Da li su ti još odmalena govorili da ne izazivaš, da spustiš pogled, da ne odgovaraš na komentare, da ne ideš sama ulicom posle ponoći..? I često slušaš te savete sasvim nesvesna da je razlog što ih dobijaš – pokušaj tvojih roditelja da te zaštite od seksualnog uznemiravanja?

Šta sve potpada pod seksualno uznemiravanje? Ono je jedan oblik seksualnog nasilja koje je kažnjivo zakonom. Ono podrazumeva dodirivanje, grljenje, komentarisanje, dovikivanje, predatorsko ponašanje, intenzivno gledanje. U suštini, to je bilo koja radnja sa seksualnom konotacijom koja čini da se druga osoba oseti ugroženo i neprijatno.

Da li ti se nekad desilo da ti neko na ulici uputi neprimereni komentar? Bila si seksualno uznemiravana. Da li neki dečko nije hteo da prestane da te ubeđuje da izađeš sa njim na dejt? Bila si seksualno uznemiravana. Da li neki muškarac nije skidao pogled sa tebe iako ti nisi pokazala nikakve znake da si zainteresovana? Žao mi je, bila si seksualno uznemiravana. Da li te je neko uhvatio za struk u klubu da bi prošao, jer je kao prevelika gužva? Isto si bila seksualno uznemiravana.

Seksualno je uznemiravana i Aimee iz serije Sex Education u autobusu, pa se posle duže vreme plašila da uđe u isti i ima seksualne odnose.

Najgore od svega je što svaka devojka u mom okruženju, a gotovo sam sigurna da se svakoj ženi desilo da na neki način – bude seksualno uznemiravana, a da toga nije ni svesna. Prosto misli da se muškarci tako ponašaju i da je tako nešto normlano. A, zapravo, sve to je predatorsko ponašanje. Svaki put kad si se osećala neprijatno zbog nekog muškarca koji te je posmatrao kao objekat i bio isuviše uporan – bila si seksualno uznemiravana.

To može biti samo pogled. Ne mislim ovde na kratki pogled u javnom prevozu, normalno je da se ljudima sretnu pogledi. Ali je priča sasvim drugačija kada neko ne prestaje da te gleda, toliko da ti bude neprijatno i da se osećaš nesigurno. Da se plašiš da izađeš na svojoj stanici da ne bi zapamtio u kom si kraju, ili još gore – da ne bi izašao za tobom?

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Y2K trendovi nikada nisu izgledali ovako dobro! – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Sunčano i danas u Srbiji, ali uveče stiže promena vremena