Posao u Srbiji za koji se javlja po 2.000 ljudi i to ne zbog plate: Njihove dogodovištine hit su na Instagramu – Biznis Telegraf.rs

špedicija, kamioni, kombiji, prevoz robe, kontrola kvaliteta

Foto: Shutterstock

Uprava carine je i prošle godine napunila dosta državnog budžeta, a njeni prihodi su u 2021. bili veći za 1,1 milijardu evra ili 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Toliki rast je postignut, pre svega, snažnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa, ali i uz pomoć carinskih službenika. Zbog toga smo proveravali kako je to danas biti carinik u Srbiji.

Carinici su u ovu godinu ušli sa većim platama, a prosečna isplaćena zarada u Upravi carina za decembar 2021. godine iznosila je 61.635 dinara.

Razlog što je to tako je činjenica da od oko 2700 zaposlenih, gotovo polovina radi u operativi i administraciji sa srednjom stručnom spremom čija prosečna zarada iznosi 46.918 dinara, otkrivaju sagovornici Telegraf Biznisa.

Skok zarada ovog meseca

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu, predviđeno je povećanje zarada od januara 2022. godine za 7%, pa se prva isplata uvećane zarade očekuje u februaru ove godine, odnosno ovog meseca. 

– O tome da se stvari kreću na bolje govori i podatak da je tokom 2021. godine 1449 carinskih službenika nagrađeno napredovanjem u viši platni razred, čime su obuhvaćeni svi službenici koji su za to ispunili uslove iz člana 16. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika – kažu za naš portal u Upravi carine.

Marihuana, novac, dinar

Foto: Uprava Carina, Shutterstock

Na osnovu broja prijavljenih kandidata na raspisanim konkursima Uprave carina vidi se da zarada ne mora uvek biti odlučujući faktor pri odabiru budućeg zanimanja.

– Naime, na dva konkursa raspisana tokom 2021. godine za prijem 86 službenika, prijavilo se više od 2.000 kandidata – otkrivaju nam sagovornici.

Pritom je, tokom prethodne godine, elektronskim putem više od 200 građana tražilo informaciju o zaposlenju u Upravi carina, uz dostavljanje motivacionog pisma i radne biografije, što takođe govori o velikoj zainteresovanosti za rad u carinskoj službi.

Carinicima nekada nije lako, putnici se na različite načine dovijaju da preko granice prenesu ono što žele, a švercuje se od deviza, zlata, pa sve do zaštićenih vrsta ptica.

Zbog toga je i Instagram profil Uprave carine, jedan od najzanimljivijih profila.

Video: Nema dobrog posla bez emocionalne veze: Regionalno spajanje je ključno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Proverite kada kupujete ovih 6 namirnica, ne mogu da vam naplate skuplje: Poznate detaljne kazne – Biznis Telegraf.rs

Read Next

ISKLJUČENJA STRUJE ZA ČETVRTAK, 3. FEBRUAR – Beograduživo.rs