POREZ NA KRIPTOVALUTE – KOLIKO SE PLAĆA I U KOM SLUČAJU? – Beograduživo.rs

POREZ NA KRIPTOVALUTE – Bitcoin je vrsta digiralnog novca o kojoj se dosta priča u poslednje vreme, u pitanju je oblast koja je relativno mlada, a kojoj tek predstoji dalji razvoj. Kriptovalute imaju sve karakteristike novca, a njihova prednost u odnosu na nacionalne valute je što je fiksnog broj i ne može se doštampavati. Sve transakcije koje su se dogodile sa kriptovalutama zapisane su na internetu u okviru takozvanih blokova.

Što se tiče poreza na kriptovalute, Zakonom o digitalnoj imovini regulisano je da se prihodi od digitalne imovine oporezuju porezom na kapitalni dobitak, pri čemu je poreska stopa 15%. Kapitalni dobitak predstavlja dokumentovanu razliku između kupovne i prodajne cene.

Ovo zapravo znači da ukoliko kupite kriptovalutu za 10.000 dinara, a zatim je prodate za 15.000, platili biste porez od 15% na tu razliku od 5.000 dinara, odnosno 750 dinara. Ukoliko nemate dokaz o nabavnoj ceni, postoji rizik da plati 15% poreza ne ceo iznos prodajne cene – u ovom slučaju to bi bilo 2.250 dinara.

Najnovije vesti:

Izvor: eKapija

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

PROŠLA TRI DANA PRAZNIKA – ŠTA SE DEŠAVA SA VAKCINACIJOM? – Beograduživo.rs

Read Next

60 EVRA – DETALJAN RASPORED ISPLATE PRVOG DELA NOVČANE POMOĆI – Beograduživo.rs