Pomoćnik direktora RHMZ-a otkriva kada nas očekuje kraj toplotnog talasa i kakva nam jesen predstoji

Goran Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da se i dalje mogu očekivati temperature iznad proseka za ovo doba godine.

“Minimalne temperature neće biti preko 20 stepeni, a maksimalne će biti između 30 i 35, što znači ne tako ekstremno visoke temperature kao što smo imali prethodnih dana, ali će i dalje biti iznad proseka za ovo doba godine”, navodi Mihajlović.

Kako kaže, sutra i prekosutra će biti uslova za kišu u brdsko-planinskim predelima, dok u ostalim krajevima neće biti uslova za padavine.  

“I sutra i prekosutra u brdsko-planinskim predelima biće uslova za pojavu pljuskova lokalnog karaktera, ne tako intenzivnih i rasprostranjenih. U ostalim delovima zemlje suvo pretežno sunčano i toplo sa temperaturama od 30 do 35 stepeni. Tako da će se nastaviti period bez padavina”, navodi gost Jutarnjeg programa

“Pred nama vlažna i topla jesen”

Govoreći o jeseni, navodi da ima izgleda da će biti topla.

“Što se tiče jeseni, već sada možemo reći da ima izgleda da će srednja temperatura biti iznad proseka što će joj dati karakteristiku tople jeseni. Procena kolega je oko plus jedan stepen. Što se tiče padavina, za sada nema naznaka nekih razlika u odnosu na prosečne vrednosti. Tako da bi to bila prosečna vlažna i topla jesen”, navodi Mihajlović.

Objašnjava da je kiša koja je pala sredinom jula došla u poslednji čas i pomogla poljoprivredi.

“Ono što je bilo dobro jeste da smo sredinom jula imali period sa obilnim kišama, tako da gledano na nivou meseca još nismo u nekom velikom deficitu sa padavinama”, objašnjava Mihajlović.  

Ističe da ne iznenađuju toplotni talasi u avgustu, ali i da je ovo leto imalo neke vrednosti koje su iznad višegodišnjih proseka.

“Nije iznenađenje što u avgustu imamo tople talase, naročito u poslednjih 10 do 20 godina sa jednim opštim trendom porasta temperatura”, navodi gost Jutarnjeg programa.

“Stanje na vodotocima nije alarmantno”

Govoreći o stanju na vodotocima, navodi da za sada stanje nije alarmantno.

“Što se tiče hidrološke prognoze, kolege iz odeljenja za hidrološke prognoze za sada nemaju nijednu upozoravajuću informaciju što se tiče nivoa vodostoja, biološkog minimuma, uslova za plovidbu. Dakle, možemo reći da su vodostoji, naročito na velikim rekama i plovnim rekama, za sada negde u granicama srednjih, srednje niskih vrednosti za ovo doba godine i da u tom smislu za sada nema nekih alarmantnih vesti”, rekao je Mihajlović.

Dodaje i da se situacija prati na dnevnom nivou i da su hidrološke prognoze svakodnevno dostupne.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Admin

Read Previous

Tri načina na koja blokirate obilje

Read Next

Vremenska prognoza – 10. avgust