• December 3, 2023

Pogledajte kojih pet filmova je našlo inspiraciju u stvarnim događajima – WANNABE MAGAZINE

Based on a true story – to su magične reči zbog kojih se još više prepustimo čarima filma. One nam otvaraju vrata sasvim nekog drugog sveta, realnog i opipljivog. Kada vidimo te reči na ekranu, ostavimo skrolovanje po internetu i svu svoju koncentraciju posvetimo filmu. Tih pet reči zaista volimo da vidimo na ekranu – sem ako nije u pitanju horor film. Uvek kad ga završimo uzmemo telefon u ruke i do kasnih sati guglamo da li se sve to zaista desilo, i kako su likovi iz filma zapravo izgledali. Donosimo vam listu filmova koji su inspiraciju našli u nekim stvarnim događajima i stvarnim ljudima.

Factory girl

Andy Warhol je poznat po svojoj ekcentričnosti, a ova priča se fokusira na njegovu muzu Edie Sedgwick. Kao i svi ekcentrični ljudi – kada voli, njegov predmet pažnje je na vrhu svetu i uživa u svom tom obožavanju. Kada se ta ljubav povuče kao oseka, naglo kako je i došla, osoba koju je voleo lako može da izgubi kontakt sa stvarnošću. Ovaj film raslojava duboko destruktivan odnos između začetnika pop art umetnosti i Edie. Nije film koji priča o  istoriji umetnosti, ali zasigurno da opisuje istoriju umetničke duše.

Woman in Gold

U vreme Drugog svetskog rata, kada su nacisti od Jevreja oduzimali sve što im se činilo vrednim, izgubljen je veliki broj umetnina. Procenjuje se da je oko 650.000 slika i umetničkih dela ukradeno. Kada Maria Altman, koja je pobegla iz Beča za vreme okupacije, otkrije da joj je oduzeta slika Woman in Gold, remek-delo slikara Gustava Klimpta, njena tetka, uradiće sve što je u njenoj moći da restitucijom vrati sliku koja pripada njenoj porodici. Ona je postavila presedan u istoriji i pomogla mnogim slikama da nađu svoj pravi dom.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Šta se dešava kad prolazite kroz problem koji drugi oko vas nisu iskusili – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Razbijamo najčešće mitove koje ćete čuti u svetu manikira – WANNABE MAGAZINE