• February 27, 2024

Počele pripreme za obeležavanje jubileja – 230 godina Karlovačke bogoslovije

Sremski Karlovci

Foto:Tanjug

Prva sednica Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja – 230 godina od osnivanja Bogoslovije Svetog Arsenija – održana je u Sremskim Karlovcima, u svečanoj sali Bogoslovije.

Predsednik Organizacionog odbora, episkop sremski gospodin Vasilije, u uvodnoj reči je zahvalio prisutnima koji su uzeli učešće u programu i blagoslovio dalji rad Odbora, saopštila je Pokrajinska vlada.

U ime Pokrajinske vlade i potpredsednika Odbora Igora Mirovića, na sednici se obratila Dragana Milošević, član Odbora i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Miloševićeva je izrazila zahvalnost što se u Organizacionom odboru nalaze i predstavnici Pokrajinske vlade, ističući, u ime predsednika Mirovića, da je ta činjenica čast i obaveza da sam program obeležavanja jubileja na pravi i dostojanstven način prenese važnost i suštinu postojanja i promovisanja vrednosti i ideja kojima se vode čelnici Bogoslovije, koja je do sada iznedrila više od četiri hiljade pravoslavnih misionara.

“Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama do sada su značajnim ulaganjima zdušno podržavali i unapređivali rad Karlovačke bogoslovije i opštine Sremski Karlovci. Pre svega, tu mislim na uređenje Patrijaršijskog dvora i Bogoslovije, zatim na saniranje fasade Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja u centru Sremskih Karlovaca, kao i rekonstrukciju kuće Sabov i Župnog ureda Rimokatoličke crkve”, rekla je ona..

Sremski Karlovci

Foto:Tanjug

Kako je podsetila, u januaru u Pokrajinskoj vladi održana je i sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, na kojoj je utvrđeno da je Pokrajinska vlada u obnovu ove opštine od 2018. godine do danas uložila milijardu i tri stotine miliona dinara, a svi ovi naši napori nedvosmisleno pokazuju volju da se zajednički projekti nastave i da se na taj način promovišu tradicionalne i neprolazne vrednosti koje zajednički zastupamo i danas na prvoj sednici Organizacionog odbora za obeležavanje ovog impresivnog jubileja.

Rektor Bogoslovije, protojerej stavrofor Jovan Milanović, izrazio je zahvalnost zbog toga što se većina članova Odbora odazvala pozivu da obeleži ovaj veliki jubilej Srpske pravoslavne crkve oličen u 230. godišnjici Karlovačke bogoslovije.

Na sednici su predstavljeni predlozi programskih aktivnosti koje će obeležiti čitavu ovu jubilarnu godinu bogoslovskog učilišta u Sremskim Karlovcima, koja će biti ceremonijalno zaokružena svečanom akademijom 10. novembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Убијена жена у тржном центру у Тузли, ухапшен полицајац

Read Next

POTVRĐENA DVA SLUČAJA – DA LI JE MOGUĆA NOVA EPIDEMIJA MALIH BOGINJA? – Beograduživo.rs