PO HITNOM POSTUPKU – GRADI SE CENTAR ZA PRAĆENJE MUTACIJA VIRUSA? – Beograduživo.rs

CENTAR ZA PRAĆENJE MUTACIJA VIRUSA – Kako se navodi u obaveštenju o sprovođenju pregovaračkog postupka objavljenog od strane Republičke direkcije za imovinu, Državni institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, zajedno sa Pekinškim institutom za genomiku (Beijing Genomics Institute) planira da uz podršku Vlade Srbije izgradi Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Dodaje se da su predmet nabavke građevniski radovi na rekonstrukciji objekta u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu, a za potrebe Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku koji bi se, kako se navodi, pre svega bavio praćenjem mutacija odnosno varijanti SARSCoV-2 u Srbiji.

Najnovije sa Beograduzivo.rs:

U pitanju je dodela ugovora bez objavljivanja tendera, a kao razlog navodi se da je trenutno od krucijalnog značaja praćenje nastanka i kretanja mutacija u populacijama i to na velikom broju uzoraka. Dodaje se da je neophodno što pre uspostaviti pomenuti Centar kako bi se moglo pravovremeno odreagovati u zavisnosti od prikupljenih informacija o prisustvu varijanti virusa koji cirkulišu u populaciji.

U planu je proširenje laboratorijskih kapaciteta, prvenstveno za sekvenciranje celokupnog genoma SARSCoV-2 virusa, a u ovu svrhu biće adaptirano potkrovlje Instituta i izgrađene nezavisne laboratorijske linije.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, u Centar za sekvenciranje biće uloženo 5 miliona evra.

Izvor: eKapija

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

Firmino i Salah dosanjali snove na “Old Trafordu”: Liverpul protiv Junajteda produžio nadu za LŠ!

Read Next

U PETAK CEO DAN BEZ VODE ULICE NA STAROM GRADU – Beograduživo.rs