Pitali smo tate – ovo su saveti za najbolju negu dečije kože tokom leta

Pitali smo tate

– ovo su saveti za najbolju
negu dečije kože tokom leta

Organizovati porodični odlazak na more prava je letnja avantura. Ukoliko ste mislili da su vam samo u mlađim danima potrebni avanturistički duh i odsustvo straha i da se nalet adrenalina može postići isključivo paraglajdingom ili surfovanjem, verovatno nikada niste pokušali da nemirno dvogodišnje dete koje ne želi da se vozi spakujete u stolicu za decu na zadnjem sedištu auta. Zato, vreme je da postavimo stvari na svoje mesto. Tate i mame su najveći avanturisti života, a kako bi na letovanju svi bili zaštićeni i bezbedni, mame i tate preuzimaju i uloge heroja nege i brige.

Iako nam leto sa sobom donosi sve ono što volimo, slanu vodu, peščane (ili kamenite) plaže i pregršt sunčevih zraka, ono je istovremeno i jedan od najosetljivijih perioda za nežnu dečiju kožu. Leti smo više izloženi štetnim UV zracima, leti se koža intenzivnije znoji i zahteva redovniju negu i mada atopijski dermatitis i ekceme na koži najčešće vezujemo za zimski period u kojem se koža lakše i brže isušuje, oni su i leti i te kako prisutni.

Rutina kupanja dece
tokom leta

Tata Zoran objasnio nam je kako se rutina kupanja dece tokom leta u njegovoj porodici ne razlikuje toliko u samom procesu, koliko u njegovoj učestalosti – odnosno broju kupanja tokom jednog dana. S obzirom na to da su leti deca aktivnija nego u drugim periodima godine, oni ih tuširaju barem dva puta dnevno. Pri kupanju koriste uljanu kupku, a nakon toga stupa nega kremom.

U okviru projekta
“Tata, moj heroj od prvog dana”

u saradnji sa brendom La Roche-Posay odabrali smo i upoznali tate Zorana Lalovića, Savu Šovljanskog i Maria Đorđevića – koji su nam pokazali (i dokazali) da se i tate aktivno brinu o svojoj deci i da bez obzira na to što su mame na glasu “nežnijeg pola”, i oni mogu biti podjednako nežni i brižni. Sa njima smo i ovog puta razgovarali o nezi dečije kože tokom leta, jer bez obzira na to što je savet stručnog lica uvek poželjan – ponekada nam je jednostavno potrebno da svoja roditeljska iskustva podelimo sa nekime ko ih iz “prve ruke” razume i ko zna kroz šta prolazimo. Evo na koji način oni pristupaju nezi kože svoje dece tokom letnjih meseci.

Svakodnevna nega dečije
kože tokom leta

Tata Mario je primetio kako su leti, usled visokih temperatura i znojenja, njegova deca sklonija osipu nego u drugim periodima godine. Zato on i supruga nekoliko puta u toku dana praktikuju tuširanje dece mlakom vodom, što iz njihovog iskustva, uglavnom unapred sprečava pojavu osipa. Na ovaj način koža njihove dece ostaje negovana, što im obezbeđuje i miran san tokom noći.

Sve tate se slažu da jei tokom leti izuzetno važna hidratacija kože njihove dece, te da posle tuširanja obavezno koriste balzam za telo, a pri svakom izlasku iz stana obavezno deci nanose kremu za zaštitu od sunca visokog zaštitnog faktora.

Nega dečije kože pre I posle
odlaska na bazen ili plažu

Što se tiče nege kože nakon odlaska na plažu ili bazen, tate su jednoglasne u odgovoru. Pre izlaska na sunce obavezno koriste kremu sa zaštitnim faktorom 50+, dok nakon dolaska u apartman ili hotel sledi obavezno kupanje i nanošenje proizvoda za negu kože, nakon izlaganja suncu.

Zaštita dečije kože od sunca

Svi roditelji bez izuzetka za zaštitu kože svoje dece od neželjenog sunčevog zračenja koriste zaštitnu kremu sa faktorom 50 ili 50+. Kremu koriste pri svakom izlasku napolje, a ne samo pri odlasku na plažu ili izlasku u najtoplijem delu dana, kada je zračenje najintenzivnije.

Leto je vreme za avanture, a sve avanture sa sobom nose i zabavne anegdote! Tate su sa nama podelile neke od najzanimljivijih anegdota koje su ovog leta doživeli sa svojom decom:

Tata Mario

“Dok smo supruga i ja spremali proslavu rođendana, u par minuta dečica su ostala sama. Igrali su se fino, čuli smo ih, međutim – odjednom je nastala tišina; a kada je tišina to znači da nešto rade, obično ono što se ne sme raditi. Tišina je trajala. Supruga je prekinula posao, otišla kod njih i pozvala me je – i imali smo šta i da vidimo! Mlađi bata je bio kompletno namazan kremom, od glave do pete, od stane starijeg bate.”

Tata Zoran

“Najzanimljivije je to sto smo dobili novog člana porodice i prava je fešta uveče pred kupanje. Sva deca moraju biti prisutna tokom kupanja pred spavanje, i mada je to za većinu beba period kada se one umire i pripreme za spavanje, kod nas u kući je to prava žurka u kupatilu. Beba guče, peva, smeje se, a oni je zabavljaju dok se brčka u kadici, i tako svako veče.”

Tri ključna proizvoda za negu tokom leta

La Roche-Posay LIPIKAR linija namenjena osetljivoj dečijoj koži sklonoj atopijskom dermatitisu je pravi izbor kako za letnji period, tako i tokom ostatka godine.

LIPIKAR BAUME AP+M

obnavljajući balzam poseduje trostruko dejstvo – on umiruje kožu, sprečava svrab i sprečava ponovnu pojavu lošijeg stanja kože. Ovaj balzam vraća ravnotežu mikrobiomu kože, hrani je, obnavlja njenu barijeru i trenutno je umiruje. Pogodan je za upotrebu kod atopijskog dermatitisa i formulisan je za bebe, decu i odrasle sa suvom kožom koja je sklona ekcemima ili alergijama.

LIPIKAR SYNDET AP+

je veoma nežan proizvod za čišćenje tela sa visokom tolerancijom. Pomaže pri obnavljanju kožne barijere i uspostavljanju ravnoteže mikrobioma. Umiruje kožu sklonu atopiji, umanjuje osećaj suvoće već tokom tuširanja, 24-časovno deluje protiv svraba i pruža 48 sati hidratacije. Njegova formula obogaćena je Karite Buterom i Nijacinamidom, a udružena je sa Aqua Posae Filiformis sastojkom za delovanje na determinišuće faktore kože sklonoj atopiji. Prikladan je za osetljivu, veoma suvu, iritiranu kožu sklonu svrabu, kožu sklonu atopiji kao i kožu glave kod beba.

Lipikar Huile lavante AP+

ulje za kupanje deluje protiv svraba i iritacija, pruža koži lipide potrebne za obnovu zaštitne barijere kože, uspostavlja balans u mikrobiomu radi prevencije ponovne upale i štiti kožu od isušujućeg efekta tvrde vode. Formulacija ovog ulja obogaćena je Karite Buterom, Nijacinamidom i Aqua Posae Filiformis sastojkom, ne pecka oči i pogodna je za upotrebu kod beba, dece i odraslih. Može se koristiti pri kupanju kože glave beba i intimnih područja.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Ana Konjuh posle preokreta do polufinala San Hozea – Sportklub

Read Next

Kako do savršeno preplanulog tena, u skladu sa savetima dermatologa