• February 27, 2024

Pedijatar Milićević: Vakcinacija jedina preventiva za veliki kašalj

dr Saša Milićević pedijatar

Printskrin-kolaž: Tanjug, Shutterstock

Pedijatar Saša Milićević rekao je za Tanjug da je vakcinacija izuzetno važna i da je jedina preventiva kada je u pitanju veliki kašalj, kao i da su komplikacije kod one dece koja je prime retke, dok su smrtni ishodi skoro nemogući.

Povodom nekoliko smrtnih slučajeva kod male dece obolele od velikog kašlja, Milićević kaže da su ovi mali pacijenti preminuli i zbog svog uzrasta jer je veliki kašalj opasan kada su u pitanju odojčad, odnosno deca do godinu dana života.

“Njihovi disajni putevi su mali i uski, a svaka infekcija dovodi do otoka disajnih puteva. Ta deca još uvek nemaju razvijen sopstveni imunitet i ako su imali pridruženo oboljenje, onda su to razlozi zbog kojih su ovi nažalost mali pacijenti tako rano završili svoj život”, rekao je Milićević.

Na pitanje da li je razlog smrtnog ishoda četvoro mališana to što nisu primili vakcinu Milićević je rekao da je to jedan od razloga i da se vakcina inače daje posle drugog meseca.

Ne znam detalje, ali u svakom slučaju nisu primili vakcinu. Iz kog razloga to ćemo saznati verovatno, ali vakcina je jedina preventiva, jedina zaštita protiv velikog kašlja”, rekao je Milićević.

On je rekao da su na udaru komplikacija upravo mala deca, a deca školskog uzrasta i odrasli retko imaju komplikacije.

“Što je dete mlađe ono je ugroženije, što je starije manja je opasnost od smrtnog ishoda”. rekao je Milićević.

Na pitanje koliko virusa trenutno vlada, Milićević je rekao da ih je jako mnogo i da su najzastupljeniji respiratorni.

“Problem je što oni deluju zajedno, a imunitet koji stvaramo retko je unakrsni. Ako neko preleži jedan virus, da može da ima imunitet i prema drugom. Upravo je obrnuto, samo imamo imunitet prema jednom, a kada naiđe drugi virus on ako se zakači na period oporavka, dodatno obori naš imunitet”, rekao je Milićević.

Objasnio je da je teško odmah utvrditi da li je u pitanju veliki kašalj, jer ne počinje uvek intenzivno, zacenjivanjem kod dece.

“Sve infekcije počinju slično, dete ima malu temperaturu, curi mu nosić, neće da jede. Ni roditelji ni lekari ne mogu da kažu odmah da je veliki kašalj. Takođe, imate pacijente sa astmom koji zbog ovog povećanog zagađenja kijaju, kašlju dugo”, rekao je Milićević.

Na pitanje da li treba ponovo razmišljati o uvođenju zaštitnih maski u osnovnim školama Milićević je rekao da treba razmišljati o tome.

“Svuda je veliki kašalj, u svetu, opasan. Ima dosta neprijavljenih, mnogo ljudi ne zna, pa ne ode kod lekara, ali je prenosilac”, rekao je Milićević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Krv danas možete dati na ova dva mesta u Srbiji

Read Next

ISKLJUČENJA STRUJE ZA PETAK, 2. FEBRUAR – Beograduživo.rs