Pada rampa na oldtajmere: Konačno registracija za uvozna vozila od istorijskog značaja

Saznajemo koja nova pravila važe za stare i vredne automobile

Automobil, oldtajmer, Ševrolet

Foto: Pixabay

Dobre vesti za sve ljubitelje starovremskih vozila stižu iz Agencije za bezbednost saobraćaja. Konačno će ponovo biti dozvoljena registracija oldtajmera iz uvoza koja je stopirana još u decembru 2018. godine.

Tada je Agencija, zbog sumnji da je bilo raznih zloupotreba sa izdavanjem dozvola i da su status oldtajmera dobijala i neka vozila koja to nisu, prestala da im izdaje potvrde o homologaciji, bez kojih se ne može obaviti tehnički pregled.

oldtamjer

Oldtajmer / Foto: Unsplash/Markus Spiske

Kako “Telegraf” saznaje, ubrzo će biti usvojene još ranije predložene izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, kojima se celokupan posao u vezi sa oldtajmerima poverava upravo Agenciji za bezbednost saobraćaja. Umesto Srpskog saveza za istorijska vozila, sve neophodne dozvole uključujući i one koje određuju status oldtajmera, izdavaće Agencija koja će formirati i bazu podataka vozila od istorijskog značaja.

Takođe, Agencija će imati nadležnost i da oduzme ili poništi neke postojeće potvrde o statusu odltajmera, ukoliko utvrdi da nisu izdate u skladu sa propisima i da su dodeljene za automobile koji ne ispunjavaju uslove da se nazovu vozilima od istorijskog značaja.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozilo od istorijskog značaja je motorno vozilo ili priključno vozilo, koje je u voznom stanju, održavano u originalnom ili približno originalnom stanju, i kao takvo predstavlja materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa.

Video: Nacistički auto od drveta i sovjetska kola sa malo čelika: Sve tajne porodičnog muzeja automobila

 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 25. april

Read Next

Ana Korać zaintrigirala pratioce novom objavom: “Volim kada legne pored mene”