Ovo je kineski “bog rata na nebu”, novi bombarder koji Amerima uteruje strah u kosti

Xian H-20 će moći da pogodi ciljeve na velikoj udaljenosti, kao i da ugrozi američku vojsku i američke interese u azijsko-pacifičkoj regiji…

Kineski bombarder Xian H-20 (Sijan), koga Kinezi nazivaju i “bogom rata na nebu”, može da leti 8.000 kilometara bez punjenja goriva i poseduje tehnologiju koja ga čini nevidljivim za radare.

Časopis kineske državne odbrambene korporacije “Kina – Zapadna industrijska grupa”, objavio je kompjutersku grafiku tog stelt bombardera, ali vlada u Pekingu još uvek nije zvanično potvrdila postojanje takve letelice.

Dizajn aviona zapanjujuće je sličan američkom bombarderu B-2 Spirit, koji čini osnovu američke strateške avijacije, komentarišu američki stručnjaci.

Novi kineski bombarder biće važna prekretnica u suparništvu Pekinga i Vašingtona, budući da je “stelt” tehnologiju teško savladati jer je njen razvoj veoma skup.

Prema dostupnim informacijama, Xian H-20 će zameniti stariji bombarder Xian H-6, koji je u upotrebu uveden ’60-ih godina prošlog veka, a koga je Kina dosledno modernizovala decenijama, navode američki mediji. Očekuje se da će novi kineski avion biti opremljen nuklearnim i konvencionalnim krstarećim raketama.

Vazduhoplovni stručnjak i azijsko-pacifički vojni analitičar Džon Grevit navodi da “strateška prednost ovog aviona leži u njegovoj sposobnosti da napadne kao strateški bombarder”.

Mogući izgled novog bombardera prvi put se pojavio u januaru, u promotivnom videu kojim Kinesko ratno vazduhoplovstvo poziva mlade da postanu piloti.

[embedded content]

– Xian H-20 će moći da pogodi ciljeve na velikoj udaljenosti. Odnosno, moći će da ugrozi američku vojsku i američke interese u azijsko-pacifičkoj regiji – smatra on.

Britanski Kraljevski institut za bezbednosna i odbrambena istraživanja smatra da će kineski stelt bombarder pružiti Kini “priliku za interkontinentalnu projekciju moći”.

Video: Opasno blizu: Nikada bliži snimak naleta ponosa ruske avijacije

(Telegraf.rs/Srna)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Bakica vozila do grada u prvoj, pa joj Punto izgoreo na parkingu: “Samo sam bila oprezna!”

Read Next

Sećate li se Nede koja je pobedila u “Prvom srpskom top modelu”? Evo kako danas izgleda!