Ovo je 6 pitanja koja bi trebalo sebi da postavimo pre nego što odlučimo da damo otkaz

Dan ima 24 sata, a ako na poslu provodimo 8 sati, to znači da nam trećina dana pa samim tim i života, prođe radeći. Zato je jako bitno da to vreme ne provodimo konstantno pod stresom, u grču, nervozni i neurozni. Pogotovo zato što se taj stres često prenosi i na naše slobodno vreme, bitno je da radimo nešto što nas ispunjava. Kada krenemo da osećamo nemire, vreme je da donesemo neke velike životne odluke – ali pre toga moramo da postavimo sebi ovih 6 pitanja.

Da li ovaj posao utiče na moje mentalno zdravlje?

Naš posao je, sem što je način na koji zarađujemo za život, mesto gde provodimo jednu trećinu svog dana. Stoga je jako važno da to ne bude mesto koje nam podiže nivo stresa toliko visoko, da on krene da utiče na naše mentalno zdravlje. Ako se trgnemo svaki put kad dobijemo poruku ili nam zazvoni telefon, ako osećamo nemire nedeljom uveče ili nam se zaplače kada nam alarm zazvoni, nešto tu nije u redu. Ne mogu svi ljudi da se izbore sa pritiscima i stresom na poslu, i to je u redu, ali je i takođe nešto sa čim ćete morati da se pomirite, i da tražite manje stresne poslove koji vas možda ne ispunjavaju dovoljno. Nekada je život toliko okrutan da nam kaže “ili-ili”. Prvo razmislite o svojim prioritetima, pa onda donesite odluku.

Gde sebe vidim za 5 godina?

Ako vam je teško da odgovorite na to pitanje, onda se zapitajte gde sebe vidim za 3 godine. Da li je to posao koji radite samo da biste plaćali školarinu, jer takvih poslova uvek ima i nisu vredni stresa, ili ste na početničkoj poziciji u firmi u kojoj imate priliku da se dokažete i napredujete? Ponekad na početku morate progutati knedlu i izgurati sve što možete da podnesete ukoliko procenite da je to zaista vredno toga. U ovakvim slučajevima morate biti što objektivniji i truditi se i da poslušate druge ljude koji posmatraju sa strane.

Da li nas svaki dan zaboli želudac na poslu ili samo ponekad?

Svaki posao je stresan, pa i onaj koji volimo najviše na svetu. Kada jednog sivog utorka sve pođe po zlu, malo nam fali da dignemo ruke i odemo u nepoznatom pravcu. Onda nam svašta prođe kroz glavu. I davanje otkaza i menjanje struke, i odlaženje na planinu da gajimo pčele… Ali kada rešimo kriznu situaciju, gotovo uvek se smirimo i smejemo sami sebi na tome koliko smo bili nerazumni. Ipak, ako nas baš svakog jutro želudac zaboli kada nam zazvoni alarm, ako nam se stres prenosi i na privatni život, vreme je da potražimo nešto što nam neće stvarati toliki nemir.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Kada bi trebalo, a kada ne da planirate decu – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Smena sunca i oblaka, temperatura konačno u junskom proseku