• December 3, 2023

Ove stvari nemojte da radite ako imate problema sa nesanicom – WANNABE MAGAZINE

Ako vam je potrebno po dva, tri ili više sati da zaspite, niste sami. Loš je osećaj kada znate da morate da se uskoro probudite i koje vas sve obaveze očekuju sutradan, a nećete moći da se odmorite zato što vam nikako ne polazi za rukom da zaspite.

Postoji mnogo faktora koji utiču na spavanje i ako imate problema sa nesanicom nemojte nikako da radite sledeće stvari:

Čačkate telefon

Plava svetlost ekrana ometa dobar san i to je dokazano. Zato, ako želite da zaspite na vreme, dva, tri sata pre spavanja nemojte uopšte da gledate telefon ili to činite što je manje moguće. 

To znači: nema skrolovanja društvenim mrežama, nema igranja igrica, nema gledanja filmova. Vreme pred spavanje treba da iskoristite da se opustite i pripremite za san. Uvedite svoju noćnu rutinu koja se može sastojati od kupanja, noćne nege kože, čitanja knjige uz mirišljave sveće… šta god da vam pomaže da se relaksirate.

Pijete previše kafe

Razumemo, kafa vam je potrebna da preživite dan. U redu je da pijete kafu, ali nemojte da preterate. Nemojte piti kafu pred spavanje. Ako imate problema sa nesanicom, kafa posle 9 uveče je uglavnom loša ideja. Iako mislite da ne deluje na vas, deluje, čim ne možete da zaspite.

Generalno, nemojte piti previše kafe i u toku dana, dve, maksimum tri šoljice su i više nego dovoljne da budete produktivni u toku dana.

Idete u krevet gladni

Sasvim je normalna pojava da ne možete da zaspite samo zato što ste gladni i kada dozvolite sebi da pojedete nešto, zaspite istog trenutka. Nekada ste previše umorni i nemate volju da napravite brzi obrok, no, ako imate problema sa nesanicom, potrudite se da ne preskačete večeru i da se ne izgladnjujete.

Nije poenta da gubite kilograme ako se niste odmorili. Pojedite nešto lagano, samo da zadovoljite stomak.

Slušate glasnu muziku

U redu je da volite glasnu muziku, ili muziku koja pokreće na igru i daje energiju, ali zaista nije pravo vreme za nju pre nego što odete na spavanje.

Tada slušajte sporije ritmove, muziku koja će vas smiriti. Možete i na YouTubeu pronaći video gde je muzika prema frekvencijama, pronađite onu koja će vam pomoći da zaspite. Pustite zvuke okeana, kiše, šume – prirodni zvuci nas, takođe, uspavljuju.

Trenirate posle večere

Težak trening posle obroka zvuči kao nešto što će vas izmoriti i omogućiti vam da zaspite čim dotaknete krevet. Zapravo, trening će razbuditi vaše telo, zato se ne preporučuje da trenirate neposredno pre spavanja i da imate barem dva, tri sata između treninga i spavanja, kako biste dali organizmu vremena da se odmori i opusti pred spavanje.

Takođe, večera pre treninga opterećuje organizam. Ako već trenirate uveče, bolje je da obrnete, prvo trenirate pa večerate nešto lagano sa proteinima.

Pokušavate da nadoknadite to što niste spavali

San ne funkcioniše tako. Juče niste spavali, zato ćete danas prespavati čitav dan. To je recept da se opet probudite umorni. Premalo sna, kao i previše, nije dobro za naše telo.

Trudite se da spavate redovno u isto vreme i isti broj sati. Na taj način ćete navići vaše telo da zna kada ga očekuje spavanje i kada će da se probudi. Primetićete kada nedeljama i mesecima redovno odlazite u krevet, počećete prirodno da se budite u periodu kada treba da vam zazvoni alarm.

Svi ovi saveti vam mogu pomoći da rešite nesanicu, ali ako ništa od ovoga ne pomaže, možda je potrebno da se obratite lekaru za stručnu pomoć. Nemojte zanemarivati važnost dobrog i kvalitetnog sna.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Adriana Lima slavi trudničko telo – i trudnice mogu biti senzualne – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Vremenska prognoza 1. jun