Connect with us

Vesti

Otvoreni “Dani mađarskog filma” u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Published

on

Dani mađarskog filma

Foto:Tanjug

Festival “Dani mađarskog filma” svečano je otvoren u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB). Manifestacija će prikazati pet filmova iz novije mađarske produkcije i trajaće tri dana, odnosno do nedelje, 10. februara.

Filmski festival se realizuje u organizaciji dve institucije – Collegium Hungaricuma – Mađarskog centra za kulturu u Beogradu i Kulturnog centra Beograda (KCB).

Festival su otvorili prigodnim govorima Robert Kasab, direktor Collegium Hungaricum-a, Ivan Aranđelović, filmski urednik DKCB-a i Zorana Đaković, pomoćnica direktora programa KCB-a.

Robert Kasab se obratio na engleskom i mađarskom jeziku i zahvalio se organizaciji i uredništvu KCB-a, Zorani i Ivanu na realizaciji važne smotre mađarskog filma.

Dani mađarskog filma

Foto:Tanjug

“Festival donosi filmove sa različitim perspektivama i temama, kao presek mađarske filmske umetnosti. Uveren sam da će ‘Dani mađarskog filma’ postati tradicija, te da je ovo tek početak naše uspešne buduće saradnje”, poručio je Robert Kasab.

Ivan Aranđelović je podsetio da “Dani mađarskog filma” tokom tri dana trajanja pružaju posetiocima pet zapaženih mađarskih filmova proteklih godina, koje su režirali svetski priznati reditelji, a prikazivani su ili i nagrađivani na najprestižnijim filmskim festivalima.

Festival je tako večeras otvorio film “Na duši i telu” Ildiko Enjedi, dobitnik “Zlatnog medveda” na festivalu u Berlinu 2017. godine.

Nakon projekcije ove romantične drame, publika će moći da razgovara sa Balažem Vargom, istoričarem filma sa Univerziteta ELTE u Budimpešti.

Aranđelović je otkrio da su na repertoaru biseri mađarske kinematografije, a da će se u sledećim izdanjima festivala baviti samo rediteljkama kao izborom njihovih projekata, kao i žanrovima.

Dani mađarskog filma

Foto:Tanjug

Zorana Đaković je rekla da su već neko vreme razgovarali i planirali festival mađarskog filma i zadovoljna je što je za prvo izdanje kreirana selekcija vrlo zanimljivih i različitih ostvarenja u produkciji ove zemlje.

Narednog dana, 9. februara biće prikazano omladinsko ostvarenje “Fomo” (2019) Atile Hartunga, prikazan na festivalu “Black Nights” u Talinu (Estonija).

Posle projekcije filma “Fomo” sa publikom će razgovarati teoretičar filma Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

Iste noći sutra od 21:00h će se emitovati film “Priprema za neodređeno vreme zajedništva” (2020) u režiji Lili Horvat.

Ovaj film je prikazan na festivalima u Veneciji, Torontu, Cirihu, Varšavi, Busanu, Solunu i osvajao je nagrade u Antaliji (najbolja glumica) Čikagu (“Zlatni Hjugo” za najbolju režiju), Filadelfiji (nagrada žirija), Valjadolidu (“Zlatni klas”: najbolji film, najbolja glumica, nagrada “Pilar Miro” za najbolju režiju).

Subota, 10. februar donosi dva ostvarenja u tom finalnom danu, a prvi je dvočasovni triler (18h) “Jupiterov mesec” Kornela Mundrucoa, u koprodukciji Mađarske, Nemačke i Francuske.

Dani mađarskog filma

Foto:Tanjug

“Jupiterov mesec” imao je svetsku premijeru na Kanskom festivalu 2017. u Glavnom takmičarskom programu.

Iste večeri u DKCB biće prikazan peti i poslednji film festivala (20:30h) – drama “Konačni izveštaj” (2020) čuvenog režisera Ištvana Saba, takođe u trajanju od dva sata.

Glavnu ulogu u ovoj drami tumači nekada slavni austrijski glumac Klaus Maria Brandauer sa karijerom i u Holivudu (“Mefisto”, “Nikad ne reci nikad”, “Moja Afrika”, “Ruska kuća”, “Beli očnjak”).

“Konačni izveštaj” je prikazan na filmskom festivalu “Black Nights” u Talinu, u Estoniji.

Filmovi se prikazuju izvorno na mađarskom jeziku, sa srpskim i engleskim titlovima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Sestra šefa sicilijanske mafije osuđena na 14 godina zatvora: Evo za šta su je sve teretili

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

M. P.

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sestra šefa sicilijanske mafije Matea Mesine Denara osuđena na 14 godina zatvora

Rosalia Messina Denaro Foto: Polizia Italy

Najstarija sestra pokojnog šefa sicilijanske mafije Matea Mesine Denara, Rozalija, osuđena je u Palermu na 14 godina zatvora zbog mafijaškog udruživanja i primanja ukradene robe, izjavio je danas izvor iz italijanskog pravosuđa.

Denarova sestra Rozalija (69) uhapšena je u martu 2023. nakon što je optužena da je pomagala u skrivanju svoga brata tokom njegovog bekstva, da je upravljala njegovim finansijama i pomagala mu da se poveže sa spoljnim svetom.

Ona je osuđena prvostepeno, a, prema italijanskom zakonu, na presudu se može uložiti žalba dva puta pre nego što postane pravosnažna, preneo je Rojters.

Mesina Denaro je bio najtraženiji čovek u Italiji do hapšenja u januaru prošle godine.

On je proveo tri decenije u bekstvu, tokom kojeg je proglašen krivim za više ubistava, a preminuo je od raka prošlog septembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

I danas Srbiju očekuje “paklena” vrućina: Spremite se, temperatura i do 40 stepeni

Published

on

By

Sunce vrućina leto žena nesvestica žega lepeza Srbija termometar Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

U Srbiji u petak sunčano i tropski toplo Vetar slab, promenljivog smera. Jutarnja temperatura od 17 do 25°C, maksimalna dnevna od 36 do 40°C.

U Beogradu u petak sunčano i tropski toplo. Vetar slab, promenljivog smera.

Jutarnja temperatura 25°C, maksimalna dnevna 39°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Sankcije na rusku naftu zbližile su Putina i Modija, a sada Rusija i Indija prave nuklearni pakt

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 4 min.

A. P.

A. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Moskva i Nju Delhi pregovaraju o tome da Rusija izgradi šef novih nuklearnih reaktora u Indiji, kao i nuklearnu elektranu nove generacije

Vladimir Putin i Narendra Modi Foto:Tanjug/AP

Slike kako Vladimir Putin lično vozi indijskog premijera Narendru Modija u mini električnom automobilu pokazuju koliko su bliska dvojica predsednika.

Modijeva kontroverzna poseta Moskvi, koja se poklopila sa ruskim raketiranjem bolnice u Kijevu, o čemu je Telegraf.rs detaljno izveštavao, još jedan je znak koji pokazuje da zapadnne sankcije i pokušaji da se Putin izoluje zbog rata u Ukrajini, imaju limitiran efekat.

Kako prenosi CNN, izbor da se Putin i Modi voze u električnom vozilu usred naftom prebogate Rusije, ima i drugu konotaciju – lideri Rusije i Indije su se zbližili zahvaljujući američkim i evropskim sankcijama na rusku naftu i gas. Sada se njih dvojica okreću zelenoj energiji – nuklearnoj!

Indijski premijer Narendra Modi je na čelu najveće demokratije u svetu i jedan je od nekoliko lojalnih kupaca ruske nafte i gasa nakon početka invazije na Ukrajinu. Ruska agencija TASS prenela je da Rusija i Indija pregovaraju o tome da Rusija izgradi šef novih nuklearnih reaktora u Indiji, kao i nuklearnu elektranu nove generacije.

Nukleara energija koja ne ispušta ugljen-dioksid, koji je odgovoran za globalno zagrevanje, prvi je izbor mnogih država na obuzdavanje klimatskih promena. Zbog toga je i počela globalna trka da se isporuče nulearno gorivo i reaktori, a Rusija pobeđuje u mnogim zeljama.

“Komercijalno gledano Rusija nije dobra u pravljenju mnogih stvari ali poseduje prirodne resurse i poseduje dugu nuklearnnu tradiciju još iz Sovjetskog doba i otje nešto što koristikao svoju prednost”, kaže Elizabet Brav iz inicijative za bezbednost Atlantskog saveta i dodaje:

“Jasno je da je Kremlj odlučio da bi to bila dobra ideja inekezemlje su rešene da povećaju svoju proizvodnju nuklearne energije. Kao i sa naftom Indija je jedna od tih zemalja”.

Ta dominacija u proizvodnnji nuklearne energije omogućuje Putinu da zadrži poziciju na svetskoj sceni, čak iako SAD i EU žele da ga “utišaju” zbog rata. Modi se očigledno drži tradicije o nezavisnoj spoljnoj politici što mu dozvoljava da trguje sa Rusijom i istovremeno bude prijatelj Zapada

To prijateljstvo će izgleda opstati. Nuklearni pakt i izgradnja šet nuklearnih elektrana će dodatno zbližti dve zemlje u narednim deceijama. Za izgradnju nuklearnih elektrana potrebne su decenije, a uz to potrebno je i redovno održavannje, tehnološki razvoj ikonstantno dopunjavanje uranijumom, koga Rusija ima u velikim količinama.

Rusija je izgubila od Kine po pitanju obnovljive energije, a daleko zaistaje za Amerikomu u  energetskoj tranziciji, praveći vrlo malo solarnnh i elektrana na vetar. Zbog toga se kladi na prodaju nuklearne ennergije u inostranstvu zarad finansijskog profita ali i uticaja. Tako Rusija nudi celokupan paket od konvencionalnih nuklearnih reaktora, malih moduarnih reaktora nove genneracije i obogaćenog uranijuma, koji nijedna zemlja još ne pravi u tolikoj količini.

Sjedinjene Države su svesne koliko je ovo veliki problem. Administracija predsednika Džozefa Bajdena, koja pokušava da se nadmeće sa Rusijom u prodaji nuklearne tehnologije stranim zemljama, uvele su sankcije na ruski uranijum, najavljujući rapidan razvoj svoje proizvodnnje.

“Rusija vodi po broju projekata nuklarnih elektrana u drugim zemljama i vlada u Moskvi vrlo agresivno uvlači svoje međunarodne saradnike civilnu nuklearnu saradnju”, kaže Alan Ahn, direktor programa za Nukleanu energiju, klimu i energiju u Trećem putu, organizaciji čiji je sedište u Vašingtonu.

“Vrlo je izazovno za druge zemlje da jednostavno raskinu saradnju i udalje se od pozicije koju je Rusija decenijaa gradila na tržištu. Da bi Amerika smanjila ruski globalni uticaj na tržištu nuklearne energije ona mora da razvije komercijalno kompetativne proizvode”, dodao je Ahn.

To što su Putin i Modi izabrali električno vozilo ne znači da Rusija i Indija uskoro planiraju da odustanu od fosilnog goriva. Indija je treći najveći svetski emiter gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a Rusija je četvrti. Njihova trgovina gasom i naftom ne samo da će se nastaviti već će nastojati da iskoriste ubrzano topljenje ledana Arktiku, koje je upravo posledica globalnog zagrevanja.

Ruska i indijska delegacija diskutovale su u Moskvi o korišćenju Severnog morskog puta, koji je postao sve upotrebljiviji zbog topljenja leda. To je brži put za spajanje zapadne Rusije sa Indijom umesto da se ide okolnim putem. Projekcije su da će ovaj put biti bez leda do 2050.

[embedded content]

Ironično, upravo su fosilna goriva koja će se prevoziti ovim putem i odgovorna za klimatske promene.

“Indija je vrlo pragmatična i iskreno pomalo oportunistička. Tamo gde možete popraviti odnose sa Rusijom bez da vas išta košta ona će to uraditi. To može Indiji samo doneti benefit. Indija sada koristi pogodnosti od prerade ruske sirove nafte. To je lep dodatni prihod, koji Inidja nije imala ranije. Znači, Indija ima pristup, zašto da ne?”, zaključuje Elizabet Brav.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.