Osveta se služi u svim žanrovima: Najbolji filmovi o osveti

Hell hath no fury like a woman scorned je možda jedna od najtežih (i najtačnijih rečenica na engleskom jeziku). Možda malo oslabi u prevodu, jer mi nemamo adekvatan izraz koji bi opisao bol i želju za osvetom koja se krije iza ove rečenice. Pakao nije ništa u poređenju sa povređenom ženom? Ne. Scorned ne može da se dočara skoro pa blagim izrazom “povređena”. Možda pre žigosana?

Žigosane ćemo ipak ostaviti u reketu, a mi ćemo se držati engleskog izraza. Iza i ispred njega stoji motiv osvete koji potiče još iz biblijskih vremena pa sve do ruske književnosti – “Moja je osveta i ja ću je vratiti” rekao je Bog u Svetom pismu, pa ponovio Lav Tolstoj u Ani Karenjinoj. On se, naravno, preneo i na filmsko platno i to u svim žanrovima – od komedije preko trilera do horora (ima neka pesma Ane Nikolić “Od ljubavi do horora” zar ne?). Osveta se možda služi hladna, ali dokle god su kokice vruće, zabava je zagarantovana! Donosimo vam najbolje filmove o osveti kroz razne žanrove.

John Tucker Must Die

Prvi žanr je romantična (tinejdžerska) komedija. Kada našem mozgu treba da negde odluta i ne napreže se, ovaj film je prava destinacija. Kate teško sklapa prijateljstva, jer se zbog maminog ljubavnog života često seli i uvek “nova devojka”. Kada uhvati Johna Tuckera (zgodnog baštovana Eve Longorie iz “Očajnih domaćica”) sa tri različite devojke, ona vidi isto što je videla i kod svoje majke prethodnih godina – slomljena srca prikrivena besom. Ona rešava da ne sedi skrštenih ruku, i zajedno sa njegove tri (sad već bivše) devojke smišlja plan kako da ga nauči lekciji. Stvari se retko kad odvijaju baš onako kako planiramo, pogotovo kad Kate i sama pomisli da se zaljubljuje u Johna.

Carrie

I tako od ljubavi dođosmo do horora. Ovaj film je rađen po knjizi Stephena Kinga iz 1974, a postoje čak dve filmske adaptacije – iz 1976. i 2013. godine. Koju god da izaberete, nećete pogrešiti, samo pazite da je ne gledate sami. U filmu “Carrie” osveta se ne služi samo hladna, već i mrtva-hladna. Carry White je sramežljiva sedamnestogodišnjakinja koja ne može da se pohvali bogatim društvenim životom, delom jer ju je odgojila religiozna i stroga majka. Kada nakon incidenta pod tušem krene da je ismeva cela škola, pa zbog toga budu u kazni, devojke kuju zaveru kako da joj se osvete – a zavera uključuje maturu i kofu punu svinjske krvi. Ono što one ne znaju je da Carrie ima natprirodne moći, i to poprilično smrtonosne.

The First Wives Club

Ako pakao nije ništa u poređenju sa povređenom ženom, šta mislite kakav je kada se poredi sa 3 povređene žene? Ova evergrin komedija sa 3 dobitnice Oskara u glavnim ulovama nasmejaće vas do suza, ali ova vrsta humora je bliža onom prefinjenijem britanskom humoru, nego prostom američkom kao što je u filmu John Tucker Must Die. Godinama su bile žene iz senki uspešnih muževa, a posle decenija ljubavi i podrške – ostavljene su zbog mlađih žena. One onda smišljaju plan kako da udare svoje bivše muževe tamo gde ih najviše boli, po novčaniku. Osveta nikada nije bila toliko slatka, a ni zabavnija.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Lady Gaga u novom trejleru dokumentarne serije princa Harryija, o metalnom zdravlju – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Vremenska prognoza – 20. maj