• November 29, 2023

Oprez: Pojačana kontrola i ovog vikenda, policija vreba nesavesne vozače

MUP ima i 50 novih vozila za kontrolu vozača, registarskih tablica, registracije i beleženje saobraćajnih prekršaja

Tokom vikenda vozače očekuje nova akcija saobraćajne policije usmerena na merenje brzine u gradskim sredinama i na otkrivanje vozača koji voze pod dejstvom alkohola i opojnih supstanci.

Za tri dana praznika bilo je više od 9.000 prekršaja. Više od 900 vozača bilo je pod dejstvom alkohola. Njih 26 isključeno je iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom droge. Prema statistici od prošlog vikenda, saobraćajne propise uglavnom krše mladi muškarci koji voze skupe automobile.

Lepo vreme sigurno će povećati prosečnu brzinu, pa vozače upozoravamo, naročito u gradskim sredinama, da obrate pažnju i poštuju ograničenje od 50 kilometara na čas, a oko dečjih igrališta i škola 30 kilometara na čas.

MUP ima 50 novih vozila za kontrolu vozača, registarskih tablica, registracije i beleženje saobraćajnih prekršaja.

Boban Milinković iz Saobraćajne policije kaže da vozilo poseduje i uređaj za čitanje biometrijskih dokumenta i beleži prekršaje i bez zaustavljanja, što znači da će vozači ovih dana dobiti nekoliko hiljada prekršajnih prijava, iako nisu bili kontrolisani.

Najčešće se konzumira alkohol, ali u poslednje vreme on se meša sa raznim vrstama opijata, pa je MUP spremio i aparate koji otkrivaju prisustvo psihoaktivnih supstanci. Međutim, pijani vozači, koji izazovu udes, nisu ni svesni šta sve može da im bude kazna i koliko će to da ih košta.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da ako napravite saobraćajnu nesreću vozeći pod dejstvom alkohola plaća se sva šteta koja je nastala, a ona se nekada meri milonima dinara. Od početka godine za samo četiri meseca u Srbiji je stradalo 45 pešaka u saobraćaju, a preko 300 njih je lakše ili teže povređeno.

Tu crnu statistiku stručnjaci objašnjavaju odsustvom pažnje i vozača i pešaka zbog situacije sa pandemijom.Upozorava podatak da je poginulo i četvoro dece kao pešaci, i to većinom na otvorenom putu bez trotoara. Treba obratiti pažnju naročito noću.

(Telegraf.rs/RTS.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Vucic asked about motivating citizens to get vaccinated, and about Croatia’s military camp in Kosovo

Read Next

Retka karavan verzija “stodvadesetosmice” danas je vrhunski oldtajmer vredan kao novi Fiat 500L