One Hit Wonders: Izvođači koji su imali samo jedan planetarni hit, pa nestali sa scene – WANNABE MAGAZINE

Kada čujete neku pesmu na radiju koju obožavate, a nemate pojma ko je njen izvođač – e, upravo one su opisane fenomenom “One hit wonder”. Ovaj termin je dao ime umetnicima koji su imali jedan planetarni hit, a posle kog su imali niz neuspelih ili prosečnih pesama, ili su čak potpuno nestali sa muzičke scene. Naravno da je prvi na listi Gotye sa pesmom Somebody That I Used To Know, ali da li ste se nekada zapitali ko peva Macarenu? Da li ste znali da su to dva starija proseda muškarca?

U nastavku teksta otkrijte koje to svetske hitove nismo zaboravili, ali zato njihove izvođače jesmo.

Gotye – Somebody That I Used To Know

Ova pesma bila je jedan od najvećih hitova 2011. godine. Osvojila je 5 Grammy nagrada i ostala na vrhu top liste punih osam nedelja. Sem što su nas reči pogađale isto koliko i Marčelove u osnovnoj školi kada je otpevao “srešćeš samo stranca, slučajnog prolaznika i pogled leden iako te taj neznanac nekada voleo više od sebe”, pesma je imala u svom ritmu nešto neverovatno zarazno. Posle ovog planetarnog hita, Gotye nije snimio follow-up album, dok je Kimbra i dalje nastavila da snima, ali nijedna pesma nije dostigla ovoliki uspeh.

[embedded content]

Vanessa Carlton – A Thousand Miles

Pesmu A Thousand Miles ćete sigurno prepoznati iz filma “White Chicks”, u kom glumac Terry Crews izvodi njenu urnebesnu interpretaciju. Ona je bila popularna u čitavom svetu, a pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama. 20 godina kasnije, pesma je postala kulturna referenca i često je možemo čuti kako u filmovima tako i u karaoke barovima. U dokumentarcu koji je portal Vice snimio o pesmi, Vanessa je priznala da je posvećena njenoj simpatiji sa fakulteta koja je sada poznata glumica, a javnost pretpostavlja da se radi o glumici Jessici Chastain.

[embedded content]

Los del Río – Macarena

Za ovu pesmu uvod zaista nije potreban. Ona nikada neće izaći iz mode. Od dečjih rođendana do retro žurki, pesma Macarena je zaista večna. Iako i dalje pevamo jficylvndkyl heeeey Macarena, malo nam je jasnije da je pesma zapravo o devojci kojoj govore da se opusti i prepusti svoje telo svim uživanjima koje ono može da joj donese. Pritom, bend Los del Río i dalje nastupa, ali samo u Španiji, u gradu Sevilja.

[embedded content]

Capital Cities – Safe And Sound

Zahvaljujući ovom feel-good hitu pop dua iz Los Anđelesa, bend Capital Cities imali smo prilike da vidimo kao headlinere na muzičkom festivalu “Exit”, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Posle toga smo očekivali da će njihova popularnost samo da nastavi vrtoglavo da raste, međutim, oni su se povukli sve do 2016. kada su objavili elektropop singl Vowels, koji nije postigao ni približno veliki uspeh kao pesma Safe And Sound.

[embedded content]

MAGIC! – Rude

Pesma Rude od kandaskog rege fjužn benda nam definitivno unosi pozitivnu energiju. Ne možemo da se ne saosećamo sa simpatičnim momkom čiji budući tast nije oduševljen ćerkinim izborom. Ova vesela pesma bila je deo njihovog studijskog albuma “Don’t Kill the Magic” iz 2014, međutim, ona je jedina koja je doživela planetarnu popularnost. Bend Magic! je u svojoj kratkoj karijeri snimio još dva albuma, dok nije 2019. godine objavio na društvenim mrežama da se bend razišao.

[embedded content]

Zaz – Je veux

Tog leta 2010. godine svi smo rešili da ćemo od septembra početi da učimo francuski jezik. Boemski vajb ove pesme nas je potpuno transportovao u francuske četvrti i naveo da budemo nostalgični za erom u kojoj nismo ni živeli. Sem uspeha u Francuskoj, gde je odmah po izlasku albuma pod imenom Zaz krenula na turneju, njena pesma Je veux počela je da se vrti na svim radio-stanicama širom sveta, pa je ubrzo krenula na svetsku turneju u kojoj je posetila i Srbiju. Posle male pauze, nastavila je da snima pesme kako na francuskom tako na španskom jeziku, ali nikad toliko poznate kao svetski hit Je veux.

[embedded content]

Las Ketchup – The Ketchup Song

Kada pročitate izvođača i naziv, verovatno neće znati koja je pesma u pitanju. Ali kada čujete reči aserehe-aha-ehe, sigurna sam da će vam se vratiti čak i pokreti rukama koje smo izvodili uz taktove ove pesme. Ako ste se pitali šta znače reči u refrenu, odgovor je: apsolutno ništa (kao ni Romale Romali). Pesma je doživela svetsku popularnost koja može lagano da parira Macareni. Posle nje, bend Las Ketchup je nastupao na Evroviziji 2006. godine gde je predstavljao Španiju, ali je završio na 21. mestu.

[embedded content]

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: Instagram.com/fashionweek_25

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Koje su prednosti svakodnevnog vođenja dnevnika – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Kako da obojite uskršnja jaja u peni za brijanje, i još 3 kreativna načina za farbanje – WANNABE MAGAZINE