• November 29, 2023

Ogroman broj vozača ozbiljno je zabrinut zbog vozila bez vozača u saobraćaju

Zajednička studija Harvardskog univerziteta i Američke automobilske asocijacije (AAA) otkrila je da se 53 odsto vozača oseća manje bezbednim na putevima koje koriste samovozeći kamioni, a njih 47 odsto deli isto mišljenje bez obzira na tip samovozećih vozila u saobraćaju.

AAA naglašava da se trenutno u 38 država sprovode pilot-projekti upotrebe autonomnih vozila, a najpoznatiji su oni u Kaliforniji i Nevadi, podsećaju američki automobilski sajtovi. O pilot-projektima 34 odsto učesnika se izjasnilo pozitivno, 36 odsto se protivi njihovom sprovođenju, dok 31 odsto ih nema jasno mišljenje.

Od onih koji se protive upotrebi sistema autonomne vožnje i sličnim programima, njih 77 odsto je izjavilo da ih brine bezbednost u vožnji na putu sa samovozećim vozilima, dok 62 odsto ispitanika brine utvrđivanje krivca u slučaju nesreće sa vozilom koje autonomno upravlja na putu. Više od pola ispitanika smatra da javnost mora da bude obaveštena kako bi se optimalno terebalo ponašati u blizini takvih vozila, prenosi Index.

Studija otkriva i da bi se učesnici u saobraćaju osećali bezbednije. Naime, čak njih 62 odsto smatra da bi samovozeća vozila morala da bude jasno označena, a 60 odsto njih zagovara zasebne saobraćajne trake za samovozeća vozila. AAA zato sugeriše da treba definisati smernice za način distinkcije samovozećih vozila.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

7 saveta koji će vam pomoći da ih rešite problem sa preuzmanjem aplikacija uz Google Play Store-a

Read Next

Rolan Garos, 1. dan: Kecmanović i Đere prošli, Nina ispala, Tim “u autu”, muke po Zvereva