• December 11, 2023

Odlučila sam da pustim svoju sedu kosu i evo zašto je to oslobađajuće – WANNABE MAGAZINE

Genetski sam sa mamine strane nasledila to moja kosa počinje rano da sedi. Već na početku svojih dvadesetih, pa čak i ranije, imala sam pokoju prosedu dlaku. Sada, kada sam na kraju svojih dvadesetih, to nije samo poneka dlaka, već mnogo više od toga.

Takođe sam i neko ko voli da eksperimentiše sa bojama. Bila sam bakarno smeđa, crna, riđa, crvena, ljubičasta, ombre, pramenovi… toliko toga sam probala. A onda sam odlučila da u potpunosti prestanem da se farbam i pustim svoje sede da slobodno dišu.

I verujte, to je mučan proces na početku, kad je izrastak ogroman i kosa izgleda neuredno. Generalno mlade sedokose žene nailaze na mnogo predrasuda. Pre svega se misli da su se zapustile, da je seda kosa ružna, da tako izgledaju starije.

To sam i ja pomislila, onda sam otišla na Pinterest, potražila primere takvih žena i odmah se razuverila. Žene sa sedom kosom izgledaju izuzetno moćno. I ta seda kosa ne izgleda neuredno, to je samo prirodna kosa, bez prikrivanja.

Naravno, u redu je i ako neko ne želi da se vidi njegova seda kosa i zato se farba, ali nije ok misliti da je seda kosa ružna, jer nije. Nije nešto što možemo da biramo i umnogome zavisi od genetike, a ne toliko od starosti. Znam ljude koji su tek u četrdesetim, pa i kasnije imali prve sede, a u mojoj porodici je sasvim normalno da počnemo da sedimo i pre dvadesete. Da, što smo stariji, to kosa više sedi, jer se gubi melanom, ali kod nekoga to počinje znatno ranije.

Odlučila sam da prestanem da se farbam jer sam kosu dovoljno oštetila farbama, peglanjem i raznim tretmanima kod frizera. Hoću da joj dam šansu da se obnovi i na neki način želim da prihvatim sebe kakva jesam, sa sedim pramenovima koji su mi u poslednje vreme postali veoma kul.

I već ima komentara “vidi ti se izrastak”. Pa šta? Kosa raste, zato imam izrastak. Moj izbor je da se ne farbam i sasvim sam svesna da imam izrastak.

Sa druge strane, počelo je da me mrzi da se bakćem kosom na taj način, da obraćam pažnju na njenu boju, jer sam ranije bila toliko opsednuta kako moja kosa izgleda. Sad hoću da se posvetim njenom negovanju, bez hidrogena, blanša i jakih hemikalija. Hoću da se posvetim njenom obliku i obnavljanju kovrdža. Toliko sam dugo ispravljala kovrdže i nisam joj pružala potrebnu negu, jer sam htela riđu ravnu kosu, a ja sam smeđa i proseda sa kovrdžavom kosom. I sad hoću sebi da dozvolim da to i budem.

Ok je ako neko to neće, ali i moj izbor je ok. Ono što je ružno su komentari koje dobijam i koje ću dobiti, jer ljudi uvek moraju da osuđuju i za to nalaze prilično glupe razloge.

Mnogim ženama je izgled njihove kose povezan sa njihovim emocijama. Tako sam ja sad nedefinisana i u procesu rasta i obnavljanja. Kakva kosa – takva žena.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Cicipas na mukama u prvom kolu, ali “okrenuo” Musetija – Sportklub

Read Next

Uz ove timeless odevne komade od prirodnih materijala uživaćete u prepoznatljivom stilu i komforu tokom celog leta – WANNABE MAGAZINE