Odbacite oprez i počnite da živite zajedno – odmah

Kada je pravo vreme za početak zajedničkog života? Svako ima neko mišljenje, a podrazumeva se da postoji neki momenat u kome veza treba da pređe na viši nivo i da je zajednički život faza koja dolazi posle nekog vremena posvećenog zabavljanja. Posle godinu dana, ili posle veridbe ili tek sa ulaskom u brak – početak zajedničkog života je velika prekretnica, koja ozvaničava vašu vezu i otvara put ka nastavku, koji podrazumeva zasnivanje porodice i ostale životne odgovornosti i ozbiljnosti.

Znate šta? Možete odbaciti svu trezvenost i logiku laganog napredovanja u vezi, možete rizikovati i slušati svoj osećaj, svoju potrebu za povezivanjem i posvećivanjem i ne morate poštovati nikakve rokove.

Početak zajedničkog života ne traži ničije odobravanje

Možete nekog upoznati na Tinderu i posle nekoliko susreta shvatiti da ste imali sreće i da se nekim čudom našli nekoga sa kim možete imati više od seksa. I ne morate čekati da vreme verifikuje vašu vezu. Možete to učiniti sami, samo zato što imate dobar osećaj i što ne želite više ništa da čekate. Početak zajedničkog života na ovako „strmoglav“ način, neće dobiti blagoslov zajednice, prijatelja i porodice. Svi kojima je stalo do vas, izraziće svoju zabrinutost i to ima smilsa. Pitaće vas šta ćete ako se ispostavi da vam ne ide, što ne sačekate da se bolje upoznate, šta ćete ako vam on slomi srce (ili nešto gore od toga), a vi više nemate svoje mesto za život i ne možete (odmah) da se sklonite? To je opravdana zabrinutost, morate priznati. Sve bi to moglo da se desi. Razum i logika nalažu oprez. Ali, svi problemi sakriveni ispod površine (i kosturi nagurani u ormare) koji bi isplivali na površinu ako počnete da živite zajedno posle dva meseca poznanstva, mogli bi isto tako da se pojave i ako se uselite posle godinu, dve, ili tri. Odnosno, mogli bi da ostanu skriveni, sve dok ne počnete da živite zajedno.

Ne morate čekati pet godina na „ekshumaciju“ nečijih duhova iz prošlosti – sagledajte to ovako: Ako delite ormar, lakše ćete otkriti kosture, a oni moraju biti otkriveni, da biste mogli da ih se oslobodite, ili da prihvatite njihovo zloslutno prisustvo. Možete otkriti da on ne pušta vodu u toaletu i misli da je sasvim u redu upotrebiti svo posuđe, pre nego što se pristupi pranju sudova i posle mesec dana – ne morate čekati na ta otkrovenja godinama. Svakako ćete biti zgroženi, ali ako se zgrozite posle pet godina zabavljanja, kada vas veliki početak zajedničkog života najzad lansira na (medeni) mesec svetle budućnosti, osećaćete se izdano i prevareno. Taj osećaj nećete imati, ako odmah otkrijete da je vaša ljubav užasno aljkava osoba i da ćete morati da ga dobrano nagazite da promeni navike, da biste mogli da delite životni prostor.

Neki oprezni i mudri bi vam mogli reći da je rani početak zajedničkog života loša ideja, jer se još ne poznajte i ne znate šta da očekujete jedno od drugog, ali neki manje oprezni, a mudriji, mogli bi vam reći da nekoga i ne možete dobro upoznati, dok sa njim ne počnete da živite. Pa onda, zašto ne bi počeli da se upoznajete odmah, kad već želite da se upoznate i kad ste već započeli tu priču?

Pročitajte i ovo: Osam praktičnih saveta za zajednički život sa partnerom

Zašto je rani početak zajedničkog života dobar

Zaljubljenost koja karakteriše fazu medenog meseca, ne prestaje samo zato što sa nekim počnete da delite račune i kupatilo. Ali ako gubite vreme putujući između stanova, noseći svoju „torbu za vikend“ i ostavljajući neke stvari kod njega, da ne morate svaki put da ih nosite, zar ne trošite tu zaljubljenost, koju pokušavate da produžite? Osim toga, troškovi stanovanja su danas ogromni i ako rešite da odmah počnete da živite zajedno, možete ih smanjiti (upola) i iskoristiti ušteđeni novac da efikasno produžite fazu medenog meseca, tako što ćete ići na zabavne sastanke i romantične vikende.

Sve probleme možete rešiti komunikacijom

Sve probleme koji se pojave kada vas početak zajedničkog života stavi u situaciju neminovnih suočavanja sa čudnim obostranim navikama, praksama i preferencijama, možete rešiti – iskrenošću. Jedino dobra komunikacija – a to znači potpuna iskrenost, izražena sa poštovanjem i brigom za partnerove, kao i za svoje potrebe – pojednostavljuje stvari. Ako ne umete da komunicirate, odlaganje početka zajedničkog života neće popraviti vaš odnos. Verovatnije je da ćete isto tako suočiti sa praktičnim i dnevnim potrebama za jasnom i iskrenom komunikacijom i da ćete nekako morati da se snađete. Strahote zajedničkog života mogu se odnositi na nečije navike zaspivanja uz uključen TV, zamračivanje sobe, odnosno, podizanje roletni, higijenske navike, jutarnje rituale (neko mora da ćuti dok ne popije kafu) i ostale sitnice, o kojima uopšte i ne razmišljate kad imate svoj komfor i svoj prostor. Rani početak zajedničkog života može vas naterati da brzo naučite da komunicirate, kako biste se prilagodili, pronašli rešenja, prevazišli svakodnevne prepreke i nastavili dalje.

Ako vam osećaj govori da je početak zajedničkog života prava stvar, pravi izazov, pravi način da svoju vezu razvijate i negujete, onda ne slušajte nikoga i ne čekajte ništa – jer to se tiče samo vas i vašeg partnera. Ako vas društvo uverava da treba da budete oprezni, a vas dvoje želite da uđete u tu avanturu, recite društvu neka gleda svoja posla!

Pročitajte i ovo: Kada je vreme za zajednički život?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Rašford: Bili smo razočarani posle SAD, ali smo se vratili – Sportklub

Read Next

Visoka moda sreće virtuelnu fantaziju u najnovijoj H&M Innovation Story kolekciji