Ocene Srbije posle poraza od Brazila: Vezni red i napad nisu došli na utakmicu, golman jedina svetla tačka

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar

Foto: Tanjug/AP

Nisu Orlovi “poleteli” u prvom meču na Mundijalu, već su se štaviše spustili na zemlju. Brazil je slavio sa 2:0, iako je rezultat mogao biti dosta ubedljiviji u korist “Selesaa”, dok će Srbija morati dosta toga da popravi pred naredne mečeve u grupi.

Naravno, poraz od Brazila, jedne od najmoćnijih reprezentacija na svetu, ujedno i najbolje rankirane reprezentacija na FIFA rang listi nije “smak sveta”, pošto Srbija ima još dve utakmice pred sobom.

Međutim, ono što više brine jeste veoma loša igra bez energije, makar u drugih 45 minuta. Zbog toga, Telegraf je izneo svoje ocene fudbalera na ovoj utakmici, gde je samo nekolicina uspela da “položi” ispit.

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar

Foto: Tanjug/AP

Vanja Milinković Savić 6,5

Kada je golman najbolji pojedinac tima koji je poražen, jasno je kakav je utisak taj tim ostavio. Od početka se nametnuo kao faktor stabilnosti, neko na koga su se saigrači mogli osloniti, bilo da mu vraćaju pas u noge, posle čega bi usledio jednako tačan u suprotnom smeru, bilo da mu zatvaraju ugao prilikom pokušaja Brazilaca sa distance. Odbranio je zicer Vinisjusu u prvom delu, potom šut Rafinje, pokupio sve ulazne, bočne lopte sa velikim samopouzdanjem.

Na početku nastavka je ponovo odbranio zicer Rafinji, kome je istina i sam pomalo kumovao kritičnim pasom ka uspavanom Gudelju, ali se iskupio i u toj situaciji. Kod golova Rišarlisona jednostavno nije mogao ništa, neki drugi su zakazali, pa je u završnici bio na strelištu.

Nikola Milenković 5,5

Odlično je ušao u utakmicu, iako je na svojoj strani, gde je imao ispomoć Andrije Živkovića, imao posla sa jednim od najbržih krila na svetu Vinisijusom, koga je u nekoliko navrata zaustavio i delimično isključio iz meča. No, kako je vreme odmicalo i pritisak rivala rastao tako mu je varirala koncentracija, pa nije uspeo da isprati situaciju u kojoj je Tijago Silva između njega i Veljkovića spojio Vinisijusa sa golom, dok je u drugoj situaciji, takođe posle dugog pasa sa polovine Brazila, napucao sam sebe, ali se potom ispravio i uspeo da spreči viđen gol takođe Vinisijusa.

U drugom delu daleko ispod očekivanja, Vinisijus je pravio velike probleme, probijao, kao posledica toga i činjenice da nije imao adekvatnu pomoć, primili smo dva gola i ostali u živom pesku stadiona u Dohi.

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar

Foto: Tanjug/AP

Miloš Veljković 5,5

Baš kao Milenković, počeo odlično, samouvereno, gotovo bez greške u anticipaciji, pasu, postavljanju prilikom napada i pritiska rivala, a potom “poljuljao” pozicije kada se naš tim povukao sredinom prvog poluvremena. Deli grešku prilikom zicera Vinisijusa, mada ni o njoj trebalo da se zapita i druga linija, koja je dopustila Silvi da nesmetano provuče pas. U nastavku značajno slabiji, kao uostalom i ceo tim, daleko od ofanzivaca Brazila i to kod oba gola, slab u čitanju situacija, postavljanju, reakciji, mada je “vetar dunuo” sa levog boka gde su pravljeni veliki propusti.

Strahinja Pavlović 6

Najbolji deo defanzivnog trozupca u porazu. Počeo meč driblajući Rafinju, potom je u šestom minutu sam sebe nepotrebno opteretio žutim kartonom, ali njegov fudbalski sklop je takav da ništa ne može da ga poremeti. Srčan, borben, ludo hrabar u nekim momentima, spreman da se nadmudruje i dobija duele sa brzonogim Rafinjom. Nekada je i previše rizikovao, nekada bespotrebno komplikovao naizgled jednostavne situacije, ali je, za razliku od kolega iz odbrane, sve vreme bio našpanovan i rešen da se bori do kraja, krpeći i svoje i tuđe brljotine.

Saša Lukić 6 (do 66. minuta)

Bolji deo u tandemu defanzivih veznih. U prvih 45 minuta možda jedan od boljih pojedinaca na terenu, dobijao je duele, čitao igru Brazilaca i odlično se postavljao, imao hrabrosti i da iznese loptu na polovinu rivala kada se otvarala mogućnost. U nastavku je došlo do velikog pada, primili smo i gol, pa je selektor odlučio da osveži tim i promeni sistem sa novim rešenjima, ali ni tom nam nije donelo spas.

Nemanja Gudelj 5 (do 57. minuta)

Očajno ušao u utakmicu, bio je najslabiji deo manevra dugo vremena, grešio u pasu, gubio duele koje inače ne gubi kao da je bio pod tremom prvog meča sa velikim rivalom. Vreme je odmicalo, situacija se nije popravljala, a kada je početkom drugog dela izgubio loptu na 16 metara i omogućio zicer Rafinji, bilo je jasno da mu se sprema zamena, jer je činio više štete nego koristi, tim pre što su Brazilci pojačali pritisak, a defanzivci ni u njemu, niti ostalim vezistima nisu imali pravu pomoć.

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar

Foto: Tanjug/AP

Andrija Živković 5,5 (do 57. minuta)

Trebalo je da bude naš “bočni motor” u sistemu u kome je Stojković započeo utakmicu, da nam donosi brzu tranziciju u napadu, a u odbrani bude ispomoć Milenkoviću u borbi sa brzonogim Vinisijusom, ali, po onoj narodnoj, mnogo hteo, mnogo započeo, nije bio ništa od toga. Vinisijus mu je pravio probleme kao i celoj odbrani, u napadu, iako je pokušavao da kombinuje sa Milinkovićem Savićem i tadićem, nije mogao ništa, pogotovu ne protiv Sandra koji je u svakoj situaciji izašao kao pobednik. Otuda je i zamenjen, ali ni njegova alternativa nije dalje odmakla sa učinkom.

Filip Mladenović 5 (do 66. minuta)

Nije lako biti alternativa za Filipa Kostića, jer su očekivanja prevelika, a kada je na drugoj strani terena pride Brazil, onda su muke još teže. Nudio se na početku utakmice, pokušao da sarađuje sa Pavlovićem po levoj strani, nekada i pokazivao rukama saigračima da hrarije krenu unapred, da ga iskoriste, ali nije bilo vajde. U duelu sa Danilom nije mogao mnogo toga, kada bi se i oslobodio tu je bio Paketa da dodatno osigura prilaz kaznenom prostoru rivala. Defanzivno se trudio da pomogne i bilo je to solidno u prvih 45 minuta, no, čini se da u nastavku ušao u “rupu” kao i ostatak tima…

Milinković Savić 5

Trebalo je da nam donese kreaciju, taj “brazilski vic” na srpski način, ali od Sergeja protiv velikog rivala nismo videli gotovo ništa. Slabo je ušao u utakmicu, prodao neke lopte suviše jeftino, što je i njemu uticalo na samopouzdanje. ali je ključ cele priče da je izgubio bitku sa vezistima i defanzivcima Brazila. Nisu mu dali mnogo prostora, nisu dozvolili da kreira sa loptom, a kada zatvorite igrača takvog potencijala, onda ste završili polovinu posla.

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar

Foto: Tanjug/AP

Tadić 5,5

Na početku meča je pokušao da preuzme odgovornost, igru na sebe, da napravi problem Brazilcima kretnjama između linija, ali je sve to pilo vodu 20-tak minuta posle čega su ga rivali potpuno neutralisali i sprečili protok lopte ka njemu, koji bi automatski značio i bolje situacije za ostale ofanzivce. Ako je u prvom delu koliko-toliko funkcionisao, u nastavku, u velikoj ofanzivi rivala, nije ga nigde bilo, jer naprosto nije funkcionisao ceo tim ni igrački, ni fizički što je netipično za ovu generaciju.

Mitrović 5 (do 83. minuta)

Kada vezni red nije na pravom nivou, od napadača i ne možete da očekujete berićet, sem da “na foru” ili individualni kvalitet donese nešto timu. MItrović nije taj tim igrača, on je klasična “devetka” kojoj su potrebni pravi pakeri da bi doneo ono što se očekuje. U situaciji kada su sve vreme “na leđima” Tijago Silva i Markinjos, kada se vaš tim brani “u krilu” sopstvenom golmanu, ostajete odsečeni i beskorisni. To, naravno, nije Mitrovićeva greška, već kolaps celog tima.

IZMENE

od 57. Nemanja Radonjić 5

Trebalo je brznom da unese živosti i donese nam tu ofanzivnu tranziciju iz čvrstog defanzivnog bloka, ali nam je umesto toga doneo smušenu reakciju prilikom udarca Vinisijusa, koji je prethodio prvom golu, pošto je gotovo okrenuo zadnjicu na loptu, posle čega je Rišarlison samo ubacio otpadak u mrežu. U nekoliko navrata je, činjenica, istrčao kontre, pokušao da napravi problem, ali suviše je to mršavo za defanzivce Brazila, jednako brze i uz to “namazane” da spreče svaki problem.

Od 57. Ivan Ilić 5

Neko je trebalo da “stane na loptu”, da primiri atake Brazilaca u drugom delu, podeli tačan pas i malo rastereti odbranu, a kako to Gudelju nije pošlo za nogom, Ilić je bio taj koji je označen kao rešenje. Međutim, u “trakalici” u koju smo upali odmah u drugih 45 minuta ne bi pomogli ni iskusniji igrači. U susretu sa prekaljenim asovima rivala ostao je nedorečen kao i svi naši igrači.

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar

Foto: Tanjug/AP

Od 66. Dušan Vlahović 5,5

Prvo u tandemu sa Mitrovićem, potom po promeni sistema i sam u kandžama Brazilaca, nije doneo nikakvu promenu sa klupe za rezervne igrače. Jedan mah u kome smo delovali odvažnije protekao je bez konkretnog učinka. Pitanje je kako bi Srbija igrala da smo se držali sistema iz kvalifikacija, da smo imali obojicu napadača od starta, ali lako je biti general posle bitke…

Od 66. Darko Lazović 5,5

Kada smo se vratili u prepoznatljiv sistem, njegova pomoć je bila nephodna, ali su ofanzivne karakteristike ugušile one defanzivne, jer je ceo tim sve vreme bio “u bunkeru” iz koga mu Brazilci nisu dozvolili da izađe. Pomagao je koliko je mogao, no, rival je bio tako ubedljiv da niska zona nije davala nikakav rezultat, jer su se pored dva gola, nizale prilike i može se reći da smo dobro prošli sa samo dve lopte u mreži.

od 83. Nemanja Maksimović –

Kročio na teren kada je sve već bilo gotovo, a i minutaža mu je bila prekratka za nekakav utisak.

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar

Foto: Tanjug/AP

Selektor Dragan Stojković 5,5

Doživeo je najslabije izdanje reprezentacije Srbije otkako je na klupi i to u zao čas, na početku velikog takmičenja. Možda je ideja bila dobra, da krene sa tri centralna defanzivca, da se pride “popuni” vezni red i neutrališe kvalitet Brazilaca po bokovima i u sredini manevra, ali je prvi problem imao u – svom timu. Delovali smo kao u pošlosti, uplašeno, a iz tog straha i treme i fizički nespremno što sigurno nije slučaj, nego su se “noge vezale”.

Umesto da budemo “banditi” kakvi smo bili otkako je Piksi preuzeo tim, da napadnemo i rizikujemo, bili smo suviše “fini”, stegnuti, u grču, previše smo grešili u pasu, u organizaciji igre koja posle uvodnih 20-tak minuta više nije postojala. Kada se nesigurnost uvukla u redove, počele su i greške u nizu, a kao posledica toga je došlo i drugo poluvreme u kome Srbija nije ličila na sebe. Pokušao je Stojković da reaguje, promenio je i sistem sredinom nastavka, vratio ga u onaj najkomotniji igračima, no, bilo je kasno, bili smo u vozu bez povratka.

Naravno, olakšavajuća okolnost su povrede nosilaca igre, ali taj izgovor dođe kao slab lek na hroničnu zubobolju. Kratkog je daha i samo donekle smiruje istinski bol.

Video: Piksijeva majka za Telegraf: Otkrila je koga je selektor Srbije zvao na dan utakmice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Da li znaš da bi 85% žena prešlo na Super Stay Active Wear tečni puder od Maybellinea New York?

Read Next

PIJANI VOZAČ UDARIO U OGRADU I PREŠAO U KONTRA SMER KOD SAJMA – Beograduživo.rs