OBNOVLJEN OBELISK NA BRANKOVOM MOSTU – DA LI ZNATE GDE SE NALAZIO DRUGI? – Beograduživo.rs

Povodom obeležavanja 60 godina od održavanja Prve Beogradske konferencije nesvrstanih zemalja, a prema projektu i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, obnovljen je obelisk koji se nalazi pored Brankovog mosta.

Ovaj obelisk podignut je 1961. godine u čast Prve konferencije. Nalazi se na betonskom postamentu i visok je 25 metara. Na njemu se nalazi natpis u bronzi sa informacijom o datumu podizanja i datumu obnove povodom Devete konferencije (1989. godine).

Što se obnove tiče, demontirana je kamena obloga zajedno sa komemorativnom bronzanom pločom. Betonsko jezgro je sanirano i izrezane su nove ploče kamene obloge postamenta, dimenzijom i završnom obradom identične autentičnim. Komemorativna bronzana ploča je očišćena i konzervirana i potom ponovo montirana sa čeone strane postamenta.

Ono što je interesantno jeste da su neposrenod pred Beogradsku konferenciju urađena dva obeliska, a drugi se nalazio na Trgu Marksa i Englesa. U pitanju je bio montažni objekat, napravljen od cevi i sa neonskim osvetljenjem na rubovima konstrukcije. U jednom trenutku Obelisk kod Trga Marksa i Englesa se zapalio i o tome je sprovedena istraga. Nakon završetka taj obelisk je razmontiran i sačuvan je ovaj kod Brankovog mosta.

Najnovije na Beograd uživo:

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

Zvezdina odbrana i Kalinić blistali, Žalgiris pao za drugu pobedu u Evroligi

Read Next

Krespu otkaz u Sao Paulu, menja ga čuveni golman – Sportklub