Novak: Komentator možda na Slemu, uživam u radu sa mladima – Sportklub

Na konferenciji za medije koju je posle meča sa Tejlorom Fricem održao Novak Đoković bilo je reči o samom duelu, o tome kako je postao dobar na šljaci, kako je prebrodio period u kome nije imao motivaciju, ali i o tome da li bi možda želeo da bude komenatator kada završi karijeru:

„Veoma čudan meč u čudnim uslovima, skoro sve vreme je padala kiša. Bilo je nezgodno i meni i njemu. Mislim da sam možda ja bio u maloj prednosti jer se podloga usporila i možda sam bolje mogao da vraćam njegove servise, on ima snažan servis. Držao sam meč pod kontrolom većim delom. Servirao sam za meč i napravio sam nekoliko loših udaraca, a on je poslao jedna sjajan pasing-šot i vratio se u igru. Bio sam nervozan i kada smo se vratili na teren mislim da smo bili izjednačeni do poslednjeg poena i veoma sam zadovoljan što sam posao završio u dva seta. Znam da mogu da igram bolje i potrudiću se da bude tako za dva dana“, rekao je Novak Đoković na konferenciji posle meča sa Tejlorom Fricom.

Između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Rolan Garosa proći će samo sedam meseci. Da li je tako brz povratak na šljaku problematičan?

„Svi znamo da je šljaka nasporija podloga u našem sportu i da kao takva zahteva više fizičke snage, ali takođe i mentalne i emotivne snage po mom mišljenju. Mislim da mora da se trenira na šljai više nego na nekoj drugoj podlozi kako bi ti na njoj postalo prijatno. Takođe, što se tiče taktike to je najzahtevnija podloga, takođe i kada se radi o konstruisanju poena, nije tako lako kao na drugim podlogama. Jak servis pomaže, ali nekada je to zaista igra mačke i miša u kojoj moraš da se boriš za poziciju, u kojoj moraš da koristiš udarce koje inače ne bi koristio na drugom podlogama kako bi se vratio u igru. To je podloga koja zahteva od igrača da se brani bolje nego na drugim podlogama. Nisam igrao mnogo tako da se ne osećam fizički umorno ili istrošeno. Mislim da za mene to neće biti problem u Parizu. Uzbuđen sam zbog toga, svakako je to najveći cilj za mene kada je sezona u šljaci u pitanju. Nadam se da ću u Rimu odigrati što više mečeva i još nekoliko u Beogradu i da ću za Rolan Garos biti u pravoj formi“, rekao je Đoković.

Novak je jedan od retkih igrača koji je veoma uspešan na svim podlogama, kako je u tome uspeo?

„Mislim da je lak deo svega motivacija, bilo mi je lako da pronađem motiv da osvojim Rolan Garos i da dođem do toga da osvojim sva četiri Gren Slema. Imao sam i poraze u finalima i neke teške mečeve posebno protiv Nadala i protiv Vavrinke. Mislim da sam igrao tri vezana finala na Ronal Garosu. Izgubio sam od Nadala i od Vavrinke i na kraju sam podedio Endija i u tom momentu sam imao sva četiri Gren slema. Imao sam definitivno najboljih 15 meseci u karijeri kada se gleda igra i rezultati. Nisam očekivao da će se to dogoditi, ali posle toga sam se, da budem iskren, malo mučio sa motivacijom. Mislio sam da se nikada neću naći u takvoj situaciji. Ali, naučio sam nešto novo. Bio sam posvećen ideji da osvojim Slem na šljaci. Odrastao sam na šljaci i nikada se na njoj nisam osećao loše, ali statistički gledano šljaka nije moja najuspešnija podloga u poređenju sa tvrdom podlogom i travom. Bilo je više pitanje mentalnog nego fizičkog momenta. Bio mi je potreban samo taj dodatni korak, davalo mi je više snage to što nisam odmah uspeo. Kada sam došao do tog cilja bio sam presrećan, ispunjen ali i ispražnjen. Trebalo mi je godinu i po dana da se povratim i mentalno i posle problema sa laktom. Ali, vratio sam se na svoj put i mislim da je tenis iz tog razloga jedinstven sport jer konstantno moraš da se prilagođavaš novim uslovima i podlogama, uslovima napolju i u dvorani, igranju po danu i pod reflektorima. Ako želiš da budeš uspešan, moraš da igraš jednako dobro na svim podlogama i u svim uslovima. I da budeš konstantan sa rezultatima. Drugačije neće biti dovoljno jer nivo tenisa stalno raste“, objasnio je Novak.

Šta igrači rade kada dođe do pauze zbog kiše.

„Igrali smo jednu društvenu igru. Nije bio uno, bila je druga igra, parćizi, koju igramo ovih dana. U ovakvim uslovima ne znaš kada ćeš i da li ćeš se vratiti na teren jer se proverava sve na pola sata i moraš da paziš da li ćeš možda da jedeš, odmaraš, spavaš.. Ako zaspiš potrebno ti je vreme da se razbudiš. Bio sam budan, slušao sam muziku, razgovarao sam sa trenerom o meču, pričao sam sa decom.. Uvek ima nešto da se radi, definitivno mi nije bilo dosadno“, rekao je Novak.

Interesantno je čuti da Novak kaže da je izgubio motivaciju, sličnu stvar rekao je Dominik Tim.

„Ne znam šta je to izazvalo kod Dominika, ali mogu da ga razumem. Živimo u takvom vremenu. Kod mene je stvar bila da sam ostvario sve što sam želeo da ostvarim profesionalno. Ali shvatio sam da je to značilo da nisam imao dovoljno vremena da ga provodim sa porodicom, sa prijateljima. Za to sam žrvtvovao zaista sve. I kada je to došlo, kao i svaki drugi čovek, osetio sam potrebu da posvetim sebe drugim stvarima, porodici, drugim projektima. Kada ste stalno u igri, praktično svake nedelje i kada pobeđujete mnogo to vam daje osećaj kao da letite. Kada sve ispunite osetite se kao probušen balon i potrebno vam je da napunite baterije“, objasnio je srpski teniser.

Često Đoković govori da bi posle karijere želeo da bude mentor, ali da li bi se okušao kao komentator ili stručni konsultatnt i čiji bi meč voleo da komentariše?

„Nemam aspiracije da budem komentator, ali verovatno ću biti na nekom od Gren slemova. Što da ne, oprobaću se. Ali nemam želju da to radim u kontinuitetu. Voleo bih naravno nekoga iz naše zemlje, možda Hamada Međedovića koji je mlad i nadamo se da može da se probije. A što se tiče momaka koji su već tu – pa svi su sjajni, ja gledam tenis sa uživanjem. Gledam i divim se mnogim teniserima kako izvode određene udarce. Naravno da ja to na naeki način analiziram kada gledam, ali isto tako i uživam jer volim da gledam ovaj sport. Što se tiče uloge mentora i trenera to već obavljam na neki način u našem teniskom centru, rekao sam nekoliko puta da smo u procesu podizanja modela teniske akademije. Nije to još u potpunosti spremno i nadam se da će biti do kraja godine. Direktno učestvujem i u trenerskom i u mentorskom poslu i u osmišljavanju strategije sa timom ljudi koji su tu. U okviru te buduće akademije već vidim sebe u tome. To je logično i prirodno. Nemam problem da to radim i u toku karijere, već sam to radio. Kada sam to radio u decembru i sa Olgom Danilovići i sa Hamadom i sa ostalim teniserima i teniserkama koji su bili tu za vreme kampa osećao sam se ispunjeno da budem na terenu i kao da sam nešto novo naučio o samom sportu i primenio sam to kasnije i na moju igru i stvarno je bilo tako. I u nekom narednom periodu kada ne budem imao turnire biću posvećen mlađim teniserima jer njima je uvek potreban podrstrek i savet, a ja sam uvek tu za njih“, rekao je Novak.

Sledeći protivnik biće ili Fokina ili Nori?

„Ne znam da li sam igrao ikada sa nekim od njih. Možda sa Norijem. Sa Fokinom sam trenirao dosta, on živi u Marbelji i dosta sparingujemo tako da poznajem njegovu igru. Mada smo trenirali uglavnom na tvrdoj podlozi koja je njemu slabija podloga. On je specijalista za šljaku, snažan je dosta se brzo kreće, danas sam gledao meč malo protiv Dimitrova, vrlo je dobro i čvrsto odigrao taj meč. Veliki je borac, brz je i ima eksplozivne udarce. Nori sa druge strane je neko ko je za Engleza iznenađujuće dobar na šljaci. Ima igru za ovu podlogu. Mnogo je napredovao u poslednjih par godina. Ko god je preko puta mreže ja želim da se usredsredim na sebe i na svoju igru. Danas je bilo nekih dobrih elemenata i nekih koje ne želim da se ponavljaju više i radiću na tome sutra na treningu i nadam se da ću uspeti da to primenim na terenu. Nadam se da ću uspeti da prebrodim probleme jer kako dublje ulazim u turnir osećam i kako mi raste samopouzdanje jer meni trebaju i mečevi tako da se nadam najboljem“, zaključio je Đoković.

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Admin

Read Previous

BIH: Novi kiks Sarajeva, Banjalučani “napadaju” titulu – Sportklub

Read Next

SK Studio: Završnica Premijer lige i Primere – Sportklub