Connect with us

Vesti

Nova pravila Vatikana za potvrdu čuda kao što su statue koje plaču ili ukazivanje Device Marije

Published

on

Vreme čitanja: oko 3 min.

A. P.

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Društvene mreže su gotovo svakodnevno prepune neobjašnjivih pojava koje vernici prepisuju božanskom delovanju

Papa Franja Foto: Tanjug/AP

Vatikan je doneo nova pravila za potvrdu čuda kao što su statue koje plaču, ukazivanje Device Marije ili neobjašnjive stigmate, rane po ugledu na Isusa Hrista. Kako je preneo “Dailymail”, nova pravila su donesena nakon velikog broja navodnih čuda koja se dešavaju širom sveta i koja najavljuju apokalipsu.

Društvene mreže su gotovo svakodnevno prepune neobjašnjivih pojava koje vernici prepisuju božanskom delovanju. Katolička crkva ima dugu istoriju navodnog ukazivanja svetaca ili statua koje plaču krvave suze. Poslednjih godina se brže nego ikad šire vesti o čudima širom planete, pa dolazi do stvaranja novih svetilišta.

Na primer, ukazivanja Device Marije u Fatimi, (Portuglaija) i Lurdesu (Francuska), oneli su ovim mestima vleiku popularnost i godišnje ih posećuje na desetine hiljada vernika. Istovremeno visoki crkveni zvaničnici koji su iskusili stigmate, poput pape Pija i svetog Franje Asiškog inspirisali su milione katolika.

Čak se i papa Jovan Pavle Drugi poklonio statui Device Marije koja je lila krvave suze u vrtu jedne porodice u Čivitavekiji iako ovo čudo nikada nije zvanično priznato u Vatikanu. Istovremeno, slični slučajevi ranije su dovodili i do skandala.

To se dogodilo 2007. kada je Vatikan ekskomunicirao pripadnike grupe “Marijina armija” iz Kvebeka, nakon što su njeni osnivači tvrdili da su imali viziju Hristove majke. Sam papa Franja je potvrdio da veruje u slične fenomene, jasno poručivši da veruje u najveća ukazivanja Device Marije, koje je crkva odobrila.

To su gospa od Gvadalupe iz 1531. godine, kada se ona ukazala jednom lokalnom indijancu u Meksiku i gospa iz Fatime, kada se navodno ukazala grupi dece koja su čuvala ovce. Međutim, papa Franja je iskazao skepticizam po pitanju skorašnjih ukazivanja Device Marije, kao što je događaj iz 1981. u Međugorju u Bosni i Hercegovini, nakon čega je ovo mesto postalo svetilište koje privlači brojne vernike iz čitavog sveta.

“Verujem da je Madona kao majka, naša majka, a ne žena koja ima telegrafsku kancelariju i koja šalje poruke u tačno određeno vreme”, rekao je papa Franja 2017.

Kongregacija za doktrinu vere u novim uputstvima revidira norme za potvrdu natprirodnih fenomena koje su prvi put objavljene 1978. Ovaj vodič umnogome lokalnim crkvenim zvaničnicima ostavlja mogućnost da istraže vizije ili neopisive događaje ukoliko su oni toga vredni, odnosno ukoliko u iste veruju u lokalnoj zajednici.

“Moramo da verujemo u ova dešavanja da su moguća, ali isto tako potreban je i nivo zdravog skepticizma. Njabolji je savet iz Biblije – Testiraj sve, zadrži ono što je dobro”, kaže Robert Fastiđi, koji predaje teologiju na u Detroitu.

Vatikan se uzdržavao od mešanja ostavljajući lokalnim sveštenicima da verifikuju nešto manje od 20 ukazivanja Device Marije u poslednjih nekoliko vekova. Prošle godine je, međutim, objavljeno formiranje specijalne komsije koja će se pozabaviti ovim pitanjem.

“Vrlo je važno da se stvar razjasni jer često u navodnim porukama prilikom ukazivanja dolazi do konfuzije, širenja apokaliptičkih scenarija ili čak i optužbi na račun pape ili crkve”, kaže sveštneik Stefano Cećini, koji se nalazi na čelu ove komisije.

[embedded content]

Opšte smernice

Prema novim normama, Crkva će odluku donositi na osnovu nekoliko faktora.

1. Da li se znaci božanskog delovanja mogu utvrditi u pojavama za koje se tvrdi da su natprirodnog porekla.

2. Da li postoji nešto što je u suprotnosti sa verom i moralom u spisima ili porukama onih koji su uključeni u navodne pojave o kojima je reč.

3. Da li je dozvoljeno ceniti njihove duhovne plodove, da li ih treba očistiti od problematičnih elemenata ili vernike treba upozoriti na potencijalne rizike.

4 . Da li je preporučljivo da nadležna crkvena vlast ostvari svoju pastirsku vrednost.

Na kraju lokalni sveštenik daje preporuku Kongregaciji za doktrinu vere koja donosi konačan sud. Uz to on mora “kontinuirano za posmatra fenomen i ljude koji su uključeni u natprorodna dešavanja”.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Da li ste sve vreme pogrešno seckali luk: Nekoliko poteza učiniće vas profesionalcem

Published

on

By

crni luk, seckanje luka Foto: Shutterstock

Seckanje luka nekome je čista rutina, nekome pak i muka koju mora proći do ukusno spremljenog ručka. Međutim, pravi saveti mogu olakšati stvar, pa čak od vas učiniti i pravog majstora u kuhinji.

Na taj način ćete lepše spremati musake, soseve, meso u saftu…

Ukoliko glavicu očišćenog luka pravilno zasečete po dužini, sa svih strana, lako ćete doći do ujednačenih, sitnih komada, uz koje je svako jelo lepše.

Na “Instagram” strani “Lifehacktipsyt” dostupan je upravo takav video.

Važna napomena: za svako seckanje poželjno je da imate dobro naoštren nož, da ne muči namirnicu koju seckate, već da oštro prolazi kroz nju, osavljajuči jasne ivice isečenih komada. I naravno, da pažljivo postupate sa njim i čuvate prste.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Kiša i pljuskovi danas u ovim predelima Srbije, a suvo i sunčano na severu: Maksimalna temperatura do 27°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Duga, dve duge Jagodna, vremenska prognoza Foto: Telegraf

Na severu Srbije u petak suvo i pretežno sunčano ili umereno oblačno vreme.

U ostalim predelima promnljivo oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, naročito ujutro i pre podne.

Krajem dana i uveče u svim predelima razvedravanje. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura od 13 do 19°C, maksimalna dnevna od 23 do 27°C.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u petak suvo sa sunčanim periodima.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura 15°C, maksimalna dmevna 25°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Najveći na američkom kontinentu: Još 2.000 zatvorenika prebačeno u mega-zatvor u Salvadoru

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

A. P.

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zatvor Tekoluka ima kapacitet od čak 40.000 mesta i u njemu su uglavnom smešteni pripadnici dve bande – MS 13 i Bario 18

Honduras zatvor ostrvo Foto: Tanjug/AP

Još 2.000 zatovrenika prebačeno je u mega-zatvor Tekoluka koji se nalazi u Salvadoru i koji je ubedljivo najveći na američkom kontinentu.

Agencija AP je objavila snimak prebacivanja zatovrenika na kome se oni vide do pojasa goli i poređani kao pod konac dok ih kontrolišu dobro naoružani čuvari.

Prebacivanje zatovrenika je izvršeno po naredbi Najiba Bukelea, predsednika Salvadora, koji je obećao da će stati na kraj talasu nasilja u zemlji.

Salvador je poslednjih godina poptište krvavih obračuna pripadnika dve najveće bande u Centralnoj Americi – MS 13 i Bario 18.

Veruje se da banda Bario 18 ima oko 65.000 članova, a MS 13 oko 70.000. Pripadnici ovih bandi lako se prepoznaju po brojnim tetovažama. Bande zarađuju na zločinima kao što su trgovina ljudima, prostitucija, trgovina drogom, reketarenje, pranje novca, iznuda i otmica.

[embedded content]

Inače zatvor Tekoluka ima kapacitet od 40.000 zatvorenika. Otvoren je 2. februara prošle godine i nalazi se u istoimenoj kotlini, koja je od glavnog grada San Salvadora udaljena oko 75 kilometara.

Salvador je ranije imao zatvorske kapacitete od 30.000 mesta, a novoizgrađeni mega-zatvor zauzima površiu od čak 166 hektara. Salvador je do nedavno bio zemlja sa najvećom stopom ubistava u svetu. Vanredno stanje u zemlji je proglašeno u martu 2022. godine kada je predsednik Bukele proglasio rat kriminalnim grupama.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.