Niste umislili – evo zašto vas boli glava kada se vreme naglo promeni – WANNABE MAGAZINE

Tmurno vreme je često naznaka da ćemo u toku dana imati problema sa glavoboljom – baš kao i onda kada dan otpočne sunčano i naglo se promeni, kada nam se razvije osećaj kao da nam neko sa jedne i druge strane pritiska glavu i da taj pritisak nikada neće popustiti. U tim momentima posežemo za lekovima koji će učiniti da se lakše osećamo, ali nikada nismo sigurni zaštno nam je, uopšte, toliko teško. Znam, svi smo se smejali kad su nam bake govorile da su meteoropate i da im smeta promena vremena – ali to potpuno ima smisla. Nije promena vremena kao takva problem, već promena pritiska. 

Do sada smo sigurno već svi čuli za sezonalnu depresiju, koja, takođe, potpuno ima smisla. Počnimo od sebe, sunce nam je svima potrebno i veoma nam nedostaje u periodu kada je više dana tmurno i kada neprestano pada kiša. Prosto počne da nam nedostaje sunčano vreme jer nam sunce budi sreću i spokoj. Zato se uvek najlepše osećamo na moru, zar ne?

Tako da potpuno ima smisla kada počne da nas boli glava nakon iznenadne promene vremena. Ove kratke promene do kojih može doći i do nekoliko puta u toku dana, zaista utiču na naše fizičko, ali i mentalno zdravlje, kao i na promenu raspoloženja. Ali, ponavljamo, ono što nam, zapravo, smeta je promena pritiska u atmosferi.

Vreme koje mnogima najviše prija je sunčano i toplo. Najviše ima veze s tim što je sve osunčano i što u nama budi posebnu vrstu lagodnosti. Međutim, prija nam zbog još jedne stvari – a to je pritisak. Kada je sunčano i toplo vreme – onda je pritisak visok i, u zavisnosti od vlažnosti vazduha, lakše je disati.

Naša tela se aklimatizuju da odgovaraju svakom nivou pritiska dok se pritisak menja, ali za to je, naravno, potrebno vremena – isto kao kada se avion uspinje do određene visine i onda u ušima počnemo da osećamo promenu pritiska. Tada nam se čini kao da nam je neko začepio uši čepićima, pa otvaramo usta kako bismo izjednačili pritisak. Nekad uspe, a nekad ne. Kad nam ne uspe i kad promena u pritisku nastavi da nam smeta, može se desiti da imamo jake glavobolje kada izađemo iz aviona.

Isto tako je i onda kada smo na tlu, kada šetamo, i kada se, zbog promene vremena, promeni i pritisak oko nas. Ali, kako se rešiti glavobolje koja je prouzrokovana promenom pritiska i kako ona uopšte izgleda? Ne možemo ići kroz grad i otvarati i zatvarati usta, a čak i ako budemo radili to, ne znači da će nam pomoći.

Koji su simptomi glavobolje prouzrokovane promenom pritiska?

Ono na šta treba odmah da skrenemo pažnju jeste količina vode koju dnevno unosimo. Osoba koja ne pije dovoljno vode će imati česte probleme sa glavoboljama koje su uzrokovane promenom atmosferskog pritiska. Dnevno unošenje 2 litra vode je minimum, sve preko te količine je dobro za prevenciju nastanka ovakvih tegoba. Naravno, u momentima kada otpočne glavobolja biće nam potrebno da popijemo paracetamol ili aspirin kako bi pritisak u glavi prestao.

Sledeće su masaža i relaksacija. U momentima kada na vremenskoj prognozi vidite da će se u toku dana smenjivati sunce i oblaci – znate šta vas može čekati. Zato počnite svoj dan relaksacijom kako biste, možda, uspeli da izbegnete unošenje lekova u toku dana. Nakon što se vratite kući, posvetite se sebi i odradite masažu. Masirajte svoje slepoočnice koristeći kažiprst i srednji prst. Tako ćete na prirodan način da izjednačite pritisak u svojoj glavi. Ne postoji ništa što možete da učinite kako biste sprečili da se glavobolja uopšte javi.

well damn Niste umislili evo zašto vas boli glava kada se vreme naglo promeni

well damn Niste umislili evo zašto vas boli glava kada se vreme naglo promeni

Ono što možete da uradite jeste da se hidrirate, da se potrudite da se relaksirate tih dana kada se pritisci često smenjuju.

Naslovna fotografija: instagram.com/paola_cossentino

Milica Antić

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Nedeljni horoskop: 13. maj – 19. maj – WANNABE MAGAZINE

Read Next

“I šta ćemo sad?”: Novak Đoković ušao u finale Rima, pa pozvao da se glasa za Konstraktu