Niste oštećeni – samo zato što se bojite obavezivanja

Nevoljnost da se obavežete najčešće se javlja kada već imate iskustva sa tim kako lako možete izgubiti sebe u vezi i napraviti greške, koje ne možete da popravite i koje dovode do prekida odnosa. Znate koliko je teško postaviti granice u odnosu, zadržati izvestan stepen nezavisnosti i dozvoliti partneru tu istu slobodu, koliko je prilagođavanja, tolerancije, ustupaka i razumevanja potrebno (jer ljubav nije dovoljna) i da to i dalje nije garancija da će se odnos razvijati i opstajati. Prošli ste kroz to, i sada treba ponovo da pokušate. Uh. 

Nije vam lako. Koliko god osećali da ste zreliji, stabilniji i spremniji za odnos, takođe osećate i koliko vam znači vaša nezavisnost, jer ste dugo radili na tome da budete svoji i da ne osećate da vam je neko potreban, da biste se dobro osećali. A možda osećate i da ste malo „podivljali“, da vam je suviše stalo do sopstvenog komfora i privatnosti i da sve one romantične stvari o kojima ste maštali (zajedničko spavanje, spremanje hrane, tihe večeri uz filmove) zapravo narušavaju taj komfor i privatnost. 


Možda ste došli dotle da duboko sumnjate u svoju sposobnost da sa nekim delite život, verujete da ste postali samotnjak i strahujete da ćete upropastiti vezu, ako se obavežete na način na koji se to očekuje od vas – ili, koji sami očekujete od veze. Moćda ste u pravu. 

Ali, pre svega, preispitajte svoja uverenja i očekivanja. 

Da li obavezivanje znači brak, zajednički život, doživotnu vernost? I šta vas od tih stvari najviše plaši? Možda možete pronaći model posvećene veze u kojoj ćete oboje imati dovoljno samostalnosti i privatnosti, možda su u pitanju samo praktična rešenja – dva kupatila, odvojeno spavanje, jasna podela troškova… 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

WANNABE SLAVI 11. ROĐENDAN + ROĐENDANSKI GIVEAWAY!

Read Next

Povratak leta za vikend, ipak jutra sveža