• December 3, 2023

Niste lenji ako dozvolite sebi da se odmorite – WANNABE MAGAZINE

Živimo u svetu koji ceni radoholike i hustle, a manje ceni odmor. Uz odmor često ide osećaj krivice, osećaj da ne radimo dovoljno, da treba više da se trudimo, da uzalud trošimo vreme. Benjamin Franklin nas je ubedio u svoj citat “Vreme je novac”, toliko da mislimo da ne ispunjavamo svoj potencijal onda kada ne radimo.

Vredimo samo kad zarađujemo, kada smo produktivni. To se prenosi i na lični plan. Kada smo slobodni, onda opet moramo da radimo nešto korisno. Da treniramo, idemo na kurseve, da radimo na sebi, da iskoristimo svaki dan.

Ta kultura je toliko toksična da može da naruši zdravlje pojedinca. Dotle je stiglo da moramo sami sebi da dajemo dozvolu da odmorimo, da moramo da se potrudimo da odmoru priđemo na zdrav način.

Koncept odmora je nešto sa čim mnogi imaju problem. Najpre, reći ćemo odmor je nešto šta mora da se zasluži, da je nešto za šta moramo da radimo preko svake granice.

A istina je da svako od nas mora da nauči da postavi granice na poslu, da radi koliko može, ili da prekovremeni rad bude privremen zarad nekog projekta. Overworking ne može da bude stil života, bar ne zdrav stil života, jer to nije nešto što zdravlje može da izdrži na duge staze i posledice toga će nas stići kad-tad.

Zato svi treba da naučimo da se odmorimo. Da ne jurimo da kvalitetno provodimo vreme, ako nam se to ne radi. Sasvim je u redu ako želite da odmorite tako što ćete vreme provesti gledajući serije i spavati po čitav dan. To ne znači da ste lenji, već da je vašem organizmu potrebno da odmori.

Zapravo, vaše telo veoma dobro zna gde mu je granica i kad mu je potrebno da stane. Samo često ignorišemo tu granicu iz raznih razloga, previše se umaramo, malo spavamo, loše se hranimo – sve to često ide ruku pod ruku.

Razmislite kad ste se poslednji put osećali zaista odmorno, poletno, da srećni započnete novi dan? Ako ne možete tako lako da se setite odgovora, to je jedan od prvih simptoma da je vašem telu, kao i vašoj psihi, potreban pravi odmor.

To može biti putovanje, meditiranje, kuvanje, bavljenje nekim hobijem za koji nikad nemate vremena. Dajte sebi dozvolu, jer odmor nije nešto što se zaslužuje. Da biste se odmorili, potrebno je samo da na neki način budete umorni i to je sve. A umorni možete biti iz različitih razloga i ne morate nikome davati opravdanje zašto se tako osećate. Umor se zasniva na subjektivnom osećaju.

Neko može da izdrži sve dnevne obaveze, neko se umori samim tim što provodi dan na poslu. Svi imamo različite kapacitete i nivoe energije. To što je nešto previše za vas ne znači da ste lenji, nego da je vaša energija na tako niskom nivou da morate odmoriti što pre.

Odmor može biti potreban ne samo na poslu, nego u bilo kom segmentu života. I da biste prepoznali da li vam je nečega previše, morate osluškivati sebe, jer naše telo vam veoma jasno kaže kada je umorno i ne može više da izdrži.

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Tamna strana svih horoskopskih znakova (prvi deo) – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Nevreme sa gradom pogodilo Požegu i ivanjički kraj