Niko nije voleo strastveno kao antički Grci – ovo su najlepši mitovi o ljubavi – WANNABE MAGAZINE

Kada govorimo o ljubavi, ne možemo izostaviti grčke mitove. Mnoga naša uverenja o romantičnoj ljubavi su određena još u antičkim kulturama. A kada pomislimo na ljubav u antičkoj Grčkoj, pomislimo na Afroditu – boginju ljubavi i lepote i Erosa – boga ljubavi, erotike i čežnje.

Grčka mitologija nam je uglavnom najpribližnija od svih mitologija, pa je većina nas upoznata sa boginjama i bogovima koji su živeli na planini Olimp. Božanstva iz grčke mitologije prisutna su i u savremenoj kulturi, pa na taj način Afrodita i dalje predstavlja simbol strastvene i večne ljubavi.

Legenda o Afroditi

Legenda o boginji seksualnog užitka i plodnosti je nešto drugačija od ostalih. Boginju zemlje Geju je njen muž Uranus stalno silovao, zbog čega je bila konstantno trudna, ali nije mogla da rodi decu, već su ona ostajala zarobljena u njoj. Kako bi je oslobodio, jedan od njenih sinova Kronos je Uranusu odsekao falus i bacio ga u more.

Iz uzburkanog mora koje se penilo izašla je plavokosa Afrodita i postala otelotvorenje plodnosti i seksualne požude. Najdivnija boginja među svim boginjama postala je miljenica ostalih Olimpijaca.

Pod svoju zaštitu je uzela seksualne radnice koje su joj prinosile žrtve i darove, a ponekad i odsečene penise svojih ljubavnika. Ženska hrabrost nije bila strana ni u periodu zlatnog doba grčke kulture.

Ako je Apolon predstavljao savršenstvo muškaraca, Afrodita je definitivno bila savršena žena, toliko neodoljiva da je pri dolasku na Olimp uzrokovala haotične odnose između boginja i njhovih muževa. Ona je vladala strastima i, po Homerovom verovanju, bila je zaslužna za uzburkavanje pasija među smrtnicima.

Budila je strast koju povezujemo sa ljubavlju i čežnjom, ali je među smrtnicima izazivala i žudnju za vlašću, strahopoštovanjem i ekstazom. Homer je čak koristio i posebni glagol μίγνυμι kojim je opisivao uskomešana osećanja koja Afrodita budi u ljudima. Nemoguće je bilo opisati tu kulmulaciju osećanja, pa je pisac bio primoran da izmisli reč koja je preteča današnjeg glagola mešati i miksovati.

Platon o ljubavi

Platonovi mitovi o ljubavi spadaju među najromantičnije mitove antičke Grčke. Njegove mitove možete pročitati u dijalozima pod nazivom Gozba ili O ljubavi.

Prema Platonu postoje različite vrste ljubavi. On opisuje merdevine, odnosno stadijume ljubavi. Prva je ljubav prema pojedinačnom lepom telu, koju danas tumačimo kao romantičnu. Zapravo platonska ljubav je prilično seksualna, suprotno uvreženom mišljenju. Od srednjeg veka se promenio pogled na platonsku ljubav, koja se prestala vezivati za telesnu. Posle ljubavi prema lepim telima je ljubav prema svim telima.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Kuper Kap i Donald doneli Remsima Superboul! – Sportklub

Read Next

For ladies only: Šta vaš Mars govori o njemu? – WANNABE MAGAZINE