• December 9, 2023

Niko ne sumnja u tvoje znanje o sportu ili hobije više od strejt lika s kojim dejtuješ – WANNABE MAGAZINE

Moje inspiracije u poslednje vreme su uglavnom nastale tako što sam skrolovala TikTokom, naišla na neki video, i razmišljala o stvarima o kojima sam u njemu čula. Aplikaciju, koju su ranije koristili samo klinci koji đuskaju, sada mahom koriste milenijalaci koji su na njoj počeli da kreiraju sadržaj.

Moja for you stranica je uvek prepuna ženskih reakcija na pojedine muške izjave, kao što je jedan lik jednom izjavio da žena koja je plava, zgodna i ima plave oči – ne mora da se trudi u životu, jer joj je to bog (ili ko već) podario, te da on posebnu vrstu poštovanja ima prema devojkama koje odlaze u teretanu i, kako on kaže, rade na svom telu. Te žene od njega zaslužuju poštovanje, ove druge, i ne toliko.

Jedan od takvih pametnjakovića je u svom podkastu retorički pitao svoje goste i kolege da li žene imaju hobije? Zatim je u istom duhu sebi dao odgovor na svoje pitanje rekavši da žene nemaju hobije i da su zbog toga veoma vezane za momke. Iz njegove perspektive, žene izuzetno smaraju svoje momke jer nemaju šta drugo da rade. One ne izlaze tako često, a muškarci izlaze jer su oni socijalna bića; one sede kod kuće i čekaju da im se momci vrate. Dokone.

To me je, naravno, mnogo iznerviralo, ali onda sam se setila činjenice – da uvek moram da branim svoje hobije kada me momci pitaju da li ih imam. Previše puta sam bila na prvim dejtovima ili se dopisivala sa likom i da je bilo postavljeno ovo pitanje – koji su moji hobiji?

Koji su moji hobiji je svakako trebalo da bude test, jer to drugačije ne mogu da razumem. Kad bih rekla da volim da čitam, uglavnom sam dobijala dve vrste odgovara: ja ne čitam baš / ja čitam (pa ubaci ime nekog filozofa). Ne znam da li misle da ih većim muškarcima čini to što čitaju filozofe ili ne, ali znam da nikad nisam dobila odgovor poput Maria Puzoa, Stivena Kinga, Džonatana Frenzena. Ne. Odmah filozofi, jer ja to neću moći da razumem.

Jedan momak mi je sigurno pola sata držao predavanje o tome kako mnogo voli da čita, ali samo knjige iz kojih može nešto da nauči. Očigledno nije čitao knjige za decu poput Meet The Zoo uz pomoć koje je mogao da nauči kako se kažu životinje na engleskom – jer engleski, naravno, ne govori. On čita filozofe, on nema vremena za te nebitne i dosadne knjige iz kojih se ništa ne može da nauči.

Ona druga vrsta momaka koja ne čita, uglavnom ima podpitanje. Pogodili ste – ko ti je omiljeni pisac? Kada spomenem neke pisce, uglavnom usledi tišina sve dok ne spomenem Dostojevskog. Onda klimnu glavnom i potvrdno kažu da je Dostojevski dobar pisac. Ja, naravno, pre toga nisam znala da je on dobar pisac. Užasno mrzim taj momenat validacije koji dobijamo a da ga nismo tražile. Ukoliko ne delimo hobije – zaista nema potrebe da mi kažeš da ti se moji hobiji dopadaju, ili da su kul, ili da radim dobru stvar.

Sa druge strane, imamo tipove koji će početi da te propituju kao da si na ispitu i da je tvoja akademska sudbina u njihovim rukama. Ako kažeš da pratiš neki sport, koji god to sport bio, uslediće mnogo konkretnija pitanja od toga za koji tim navijaš?

Lično ne pratim nijedan sport osim trka Formule 1, ali sam prilično sigurna da je ovo ispitivanje veoma čest pojam. Kada spomenem da pratim Formulu 1, ukoliko ga i momak prati, usledi jedan čudan komentar, zatim rafalna pitanja. Kad je Hamilton postao svetski šampion po prvi put? Kad je Vetel bio šampion? Kako se ranije zvao tim koji se sada zove Aston Martin…

Naravno, ne tako direktno, ali kroz priču. Kada dobijem ovakva pitanja posumnjam u činjenicu da ja, uopšte, pratim ovaj sport. Jer, kako ne znam koje je godine FIA promenila pravila ili kad su prestali da toče benzin u toku trke. Kao da sam nedovoljno sposobna da gledam automobile ne tako uobičajenog izgleda kako dva časa idu ukrug.

Niko na svetu ne sumnja u sposobnost žene da je nešto zanima, da ima hobije ili da prati sport, više od strejt lika koji nije siguran šta želi od života i koji uplaćuje tikete. Prečesto uvidim odmah koji su to likovi, pa se samo udaljim i prestanem da komuniciram, jer ne želim da se osećam kao da sam stalno na nekom testu. Uostalom, to je samo jeb**i sport.

Naslovna fotografija: instagram.com/derek.balarezo

Milica Antić

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Triatlon: Iva Pavlović i Strahinja Trakić slavili u Beogradu – Sportklub

Read Next

POSAO: Tražimo ART DIREKTORA – priključi se WANNABE MAGAZINE timu! – WANNABE MAGAZINE