Nikad neću biti ta snajka – WANNABE MAGAZINE

Smatra se da je neprijateljstvo između svekrve i snajke prirodno i očekivano. Majke često smatraju da snajke nisu dovoljno dobre za njihovog sina i da nikad neće moći da odmene njihovo mesto. Kod pojedinih majki to je i ljubomora što nisu više jedine žene u životu svog sina.

I nikada neću biti takva snajka koja će to trpeti. Čemu uopšte to nadmetanje, nadmudrivanje, soljenje pameti snajkama? Postoje svekrve koje će doći u kuću i gledati da li je svaki kutak savršeno čist, koje će kritikovati kako snajka vaspitava decu, jer je njen način “bolji”. Kao da time želi da pokaže kakvo je snajkino mesto u kući.

Nekad to rade svesno, nekad nesvesno. I to nije toliko bitno. Daleko je bitnije kako će se muž postaviti prema svojoj majci; da li će postaviti granice svojoj majci i zabraniti da se meša u njegov život, da li će se samo držati sa strane, ili će podržati svoju majku.

Nikad neću biti snajka koja će vaspitavati svog muža, jer to nije moj posao. Nikad neću biti ta koja će obavljati sve poslove oko kuće jer ga je tako majka naučila. Ili ga navići na to da je sva odgovornost oko dece na meni. Sve ovo ni u kom slučaju ne vodi do zdravog braka i zdrave porodice.

Žena treba da bude partner svom mužu, a ne njegova majka, služavka i tome slično. Nikad neću biti snajka koja će ćutati svekrvi i pokorno je slušati samo što je starija. Godine ne znače nužno i pamet. Naročito neću slušati ako zahteva da je slušam jer ona zna bolje kako treba, a njene metode nošenja sa određenim stvarima su starije od nje same.

Nikad neću biti snajka koja će dozvoliti svekrvi da se meša tamo gde joj nije mesto, gde nije pozvana ili priupitana za pomoć. Zašto uopšte toliki broj majki oseća potrebu da se mešaju u brakove svojih sinova? Da li im je dosadno u životu, da li im se sviđa ta kontrola koju misle da imaju?

Ili je njih možda njihova svekrva jednako tretirala i sada je vreme da se i one osvete – što je tako tužno. Koliko je nesrećna osoba koja mora drugome da upropasti brak samo zato što je ona nesrećna.

Neću biti ta snajka koja će nastaviti taj toksičan niz: svekrva-snajka-svekrva-snajka, jer to neslaganje između njih dve koje se smatra toliko prirodnim je recept za raspad veze.

Takođe, hajde da buduće svekrve tako vaspitaju svoje sinove da cene svoje žene, da ih ne gledaju kao poslugu, dadilje, čistačice, kuvarice, da ne posmatraju ženu kroz prizmu neplaćenog rada.  

Hajde da muževi budu partneri, da podelimo poslove u kući, hajde da ti muževi razmišljaju svojom glavom, a ne da budu “mamini sinovi”. Mamini sinovi jesu odraz nesigurnosti majke koja im nije dopustila da razviju svoj karakter, već ih je toliko vezala za sebe i napravila nesposobne za život.

Naravno, to ne znači da muževi ne treba da poštuju, vole i budu bliski sa svojim majkama. Ali, postoji razlika između maminog sina i zdravog odnosa sa majkom. Snajka ne treba da bude ta koja će da ispašta zbog toksične dinamike između njih dvoje.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Makabi nije prvak – bivši igrač Zvezde MVP finala – Sportklub

Read Next

Zdrave strategije za kanalisanje preteranih reakcija na stres – WANNABE MAGAZINE