Nije samo Beograd: Cene stambenih nekretnina u svim gradovima EU skočile najviše za 15 godina – Biznis Telegraf.rs

Nekretnine, zgrada, zgrade, prodaja stanova, izdavanje

Foto: Shutterstock

Cene stambenih nekretnina u EU i evrozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije za više od 15 godina, pokazao je izveštaj Evrostata.

Na nivou EU cene stambenih nekretnina porasle su u trećem prošlogodišnjem tromesečju 9,2 posto u odnosu na isti period godinu ranije, najsnažnije za nešto više od 15 godina, objavio je evropski statistički zavod.

U drugom tromesečju uvećane su 7,4 posto, prema revidiranim podacima. U evrozoni cene su u trećem tromesečju rasle 8,8 posto, najsnažnije od 2005. godine kada je Evrostat počeo da prikuplja podatke.

U drugom prošlogodišnjem tromesečju uvećane su na godišnjem nivou 6,8 posto.

Rast u pola zemalja

Sve zemlje EU osim Grčke čiji podaci nisu bili dostupni, beležile su rast cena stambenih nekretnima u trećem tromesečju u odnosu na isti period ranije, a u njih pola stopa rasta bila je veća od 10 posto, napominju u Evrostatu.

Najviše su porasle u Češkoj, za 22 posto u odnosu na isti period 2020 godine. Slede Litvanija i Estonija s rastom cena za 18,9 odnosno 17,3 posto, kao i Holandija gde su porasle 16,8 posto.

U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u trećem prošlogodišnjem kvartalu porasle za devet posto u odnosu na isti period 2020. godine, najsnažnije od početka 2020. godine. U drugom tromesečju uvećane su 6,5 posto.

Najblaže su porasle cene na Kipru, za 2,2 posto, a slede Italija i Španija s rastom cena stambenih nekretnina za 4,2 posto.

Najslabiji rast cena stambenih nekretnina u trećem tromesečju beležila je Rumunija za 0,1 posto. Slede Finska i Danska gde su porasle 0,2 odnosno 0,3 posto.

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 15. januar

Read Next

ČOVEK SKOČIO SA GAZELE U SAVU – Beograduživo.rs