Nevreme nad Srbijom, ispaljeno 838 protivgradnih raketa – nestabilno do utorka

Jugoslav Nikolić za Tanjug navodi da je dejstvovalo osam radarskih centara i to Bukulja, Bešnjaja, Petrovac na Mlavi, Užice, Sjenica, Kruševac, Kukavica i Fruška Gora, koji su preko mreže od 112 lansirnih stanica ispalili 838 raketa.

“Dejstvovalo se na mikrofizičkom planu i tako je sprečeno stvaranje krupnih zrna grada, čime je kinetička energija zrna smanjena, a šteta minimalizovana. Njih je u nekim opštinama bilo, ali sa 10 do 20 odsto oštećenja i na malim površinama”, kaže Nikolić.

Dodaje da se na taj način postiglo da šteta bude minimalna s obzirom na razmeru i jačinu nepogode i zahvaćene površine.

Nikolić navodi da se nestabilno vreme očekuje i tokom večeri i noći i da radarski centri prate stanje.

“Nestabilno vreme očekujemo i sutra i u nedelju, pa i ponedeljak tako da možemo reći da se od utorka očekuje relativno stabilno vreme sa retkom pojavom pljuskova i grmljavine”, objašnjava Nikolić.

Kada je reč o krajevima koji su danas najviše pogođeni nevremenom, ističe da su to bila mesta iz domena radarskog centra Valjevo, zatim Fruška gora, Bukulja i Beštane.

Na teritoriji opštine Lučani ispaljene 43 protivgradne rakete

U popodnevnim satima nevreme, praćeno jakom kišom, gradom i sugradicom zahvatilo je i opštinu Lučani.

Protivgradni strelci dejstvovali su sa deset protivgradnih stanica, pri čemu su ispaljene 43 protivgradne rakete. Dejstvovali su strelci na stanicama: Krstac, Lis, Dljin, Dučalovići, Markovica, Grab, Goračići, Kaona, Pajovići i Dubac. Pri dejstvu razbijeni su nagomilani gradonosni oblaci, tako da je bilo sugradice u delovima Ovčarskih sela i Dljina.

Do pojave grada došlo je u Dragačici, naročito u zaseocima Filipovići i Đokovići, gde je došlo do štete na voćnim kulturama, pre svega na jagodi. Takođe do grada je došlo u južnim delovima Milatovića i na potezu Livade.

Pravovremenim dejstvom protivgradnih strelaca, sprečena je velika šteta na voćnim i povrtarskim zasadima, na širem području opštine.

Jako nevreme praćeno gradom zahvatilo je i delove Beograda. Grad je tokom prepodneva padao i u Šapcu. RHMZ je izdao upozorenje. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Admin

Read Previous

Nevreme u Beogradu, RHMZ izdao upozorenje

Read Next

Belgijanci suroviji od ruske zime: Užasna Zbornaja pala u Sankt Peterburgu pred moćnim Lukakuom