• December 9, 2023

Neverovatne posledice po kompanije: Naftni gigant se odriče udela u Rosnjeftu, direktori daju ostavke – Biznis Telegraf.rs

Ovaj potez je najnoviji znak korporativnih posledica invazije

BP, British Petroleum, kompanjia, nafta, logo

Foto: Tanjug/AP

Britanski naftni gigant BP saopštio da izlazi iz 20 odsto udela u ruskoj državno-naftnoj kompaniji Rosnjeft koji je držao od 2013. godine, što je oštar znak korporativne reakcije protiv invazije Moskve na Ukrajinu.

Naftna grupacija koja je listirana na berzi u Velikoj Britaniji navela je u saopštenju da više neće prijavljivati rezerve, proizvodnju ili profit iz Rosnjefta, a njen izvršni direktor Bernard Luni će podneti ostavku iz odbora Rosnjefta „odmah“.

Drugi direktor nominovan za BP, Bob Dadli, bivši izvršni direktor BP-a, takođe će se povući iz odbora, saopštio je naftni proizvođač. prenosi FT.

Predsednik BP Helge Lund podsetio je da BP radio u Rusiji više od 30 godina, “sa briljantnim ruskim kolegama“.

„Međutim, ova vojna akcija predstavlja fundamentalnu promenu“, dodao je on. Odbor je zaključio da se učešće kompanije u Rosnjeftu „jednostavno ne može nastaviti“, rekao je Lund.

BP nije precizirao kako i kada bi mogao da se odkrene udela Rosnjefta. Tehnički, mogao bi da otpiše udeo, da ga ponovo proda Rosnjeftu ili nađe drugog kupca. 

Video: Ukrajinka drži bebu u rukama i za Telegraf kaže: Bežimo gde možemo da pobegnemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 27. februar

Read Next

Njujork zabranio poslovanje sa Rusijom: Guvernerka potpisala uredbu – Biznis Telegraf.rs