Nedelja prevencije raka grlića materice

Ove nedelje, od 23. do 29. januara 2023. godine, obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, 17. po redu. Slogan ovogodišnje kampanje je „Rak grlića materice, rak koji možemo sprečiti“, nosilac je Evropska asocijacija za rak grlića materice, a Srbija je od početka uključena u ovu važnu kampanju podizanja svesti o reproduktivnom zdravlju žena.

Šta je rak grlića materice?

Rak grlića materice predstavlja malignu promenu tkiva na grliću materice i uzrokuju ga neke vrste humanog papiloma virusa – HPV-a, koji se najčešće prenosi polnim putem. Obično su potrebne godine da se kancer razvije nakon infekcije, a tokom vremena ćelije u grliću materice se menjaju i rastu. Rane promene (prekancerogene), „displazija“ ili „cervikalna intraepitelna neoplazija“ na grliću materice, mogu se efikasno lečiti, ako se na vreme otkriju. Ukoliko se ne dijagnostikuje i ne leči, rak grlića materice može se proširiti i postati smrtonosan. Ove promene nisu isto što i „ranica“ na grliću materice, koja je najčešće bezazlena pojava, ali može postati „ulaz“ za infekciju HPV virusom. Sve promene na grliću materice mogu se otkriti na redovnom ginekološkom pregledu, uz PAPA test (Papanikolau test), koji predstavlja skrining metodu u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice. To nije dijagnostički test, već služi za prepoznavanje mogućnosti za razvijanje karcinoma i uvek se radi zajedno sa kolposkopijom, jer ova kombinovana metoda postiže tačnost od 98%.

Sve seksualno aktivne žene, trebalo bi da redovno obavljaju ginekološke preglede i PAPA test, a to znači dva puta godišnje, ukoliko nema nikakvih smetnji i simptoma.

Za savremene žene, redovan ginekološki pregled je imperativ – to je najvažniji oblik prevencije i očuvanja reproduktivnog zdravlja, koje je najugroženije HPV virusom.

Nedelja prevencije raka grlica materice 3 Nedelja prevencije raka grlića materice

Šta uzrokuje rak grlića materice?

Rak grlića materice uzrokovan je određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV), među kojima postoji više od 200 vrsta. Većina njih nije štetna, ali najmanje desetak tipova HPV-a može dovesti do razvijanja kancera grlića materice, a najčešće su to tipovi 16 i 18, koji se nazivaju HPV-om visokog rizika.

HPV je veoma česta infekcija koja prolazi sama od sebe i većina žena i ne zna da je ima, a i ako otkrijete da imate jedan od visokorizičnih tipova HPV-a, to ne znači da imate rak, već infekciju koja se može razviti i dovesti do raka grlića materice u budućnosti. Zbog toga su redovne posete ginekologu važne – radi ranog otkrivanja infekcije i sprečavanja razvijanja bolesti.

Pročitajte i ovo: Šta ako ne želi da stavi kondom?

Faktori rizika

Najveći faktor rizika je postojanje jednog od visokorizičnih tipova HPV-a, koji se lako prenosi seksualnim kontaktom (oralnim, vaginalnim i analnim seksom). Pored HPV-a rizik od raka grlića materice povećavaju faktori kao što su istorija displazije grlića materice, vagine ili vulve, porodična istorija raka grlića materice, druge infekcije (hlamidija), problemi sa imunološkim sistemom koji otežavaju borbu protiv infekcija.

Starost, odnosno, uzrast, takođe predstavlja bitan faktor – prosečna starost osobe kojoj se dijagnostikuje rak grlića materica je 48 godina i retko pogađa žene mlađe od 20 godina.

Šta možete učiniti da sprečite rak grlića materice

Nedelja prevencije raka grlića materice nas podseća da budemo odgovorni prema svom reproduktivnom zdravlju i da ozbiljno shvatimo prevenciju, odnosno, redovne ginekološke preglede, PAPA test, kao i upotrebu kondoma prilikom seksa, koji štiti i od polno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće.

Međutim, jedan od najvažnijih preventivnih postupaka je vakcinacija – u Srbiji je HPV vakcina dostupna u domovima mogu i oboleti od kancera genitalnog područja) uzrasta od 9 do 19 godina. Poželjan period za primanje vakcine je od 12 do 14 godina, pre seksualnih odnosa. Do 15. godine, potrebna je saglasnost roditelja, a sa navršenih 15 godina, mladi se mogu i sami prijaviti za primanje vakcine, koja smanjuje broj slučajeva raka grlića materica za 90 odsto. HPV vakcina se daje u seriji od 2 do 3 doze, od 6 do 12 meseci, u zavisnosti od uzrasta. 

Pročitajte i ovo: Zdravlje vaše vagine – žensko pitanje mikrobioma

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Endi Rid: Mahoms će igrati – Sportklub

Read Next

SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​